Ο πρόεδρος της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ, δήλωσε σήμερα ότι η 15χρονη Λεονάρντα -η Ρομά μαθήτρια που συνελήφθη στις 9 Οκτωβρίου και απελάθηκε στο Κόσοβο- μπορεί να επιστρέψει για να ολοκληρώσει τη φοίτησή της στο σχολείο, όχι όμως και τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειάς της.

«Αν (η Λεονάρντα) κάνει αίτηση, λόγω των συνθηκών καιεπειδή θέλει να συνεχίσει να φοιτά στο σχολείο στη Γαλλία, θα της δοθεί η άδεια», τόνισε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η ίδια πάντως ξεκαθάρισε σε δηλώσεις της πως δεν πρόκειται να επιστρέψει πίσω στη Γαλλία χωρίς την οικογένειά της. Η Λεονάρντα απελάθηκε μαζί με τους γονείς της και τα πέντε αδέλφια της, καθώς δεν τους χορηγήθηκε πολιτικό άσυλο στη Γαλλία.

Η συγκεκριμένη υπόθεση έχει προκαλέσει διαμαρτυρίες από μαθητικές οργανώσεις σε ολόκληρη τη χώρα. Έκθεση του υπουργείου Εσωτερικών της Γαλλίας απεφάνθη ότι η απέλασή τους ήταν νόμιμη. Ωστόσο, η έκθεση, που δόθηκε στη δημοσιότητα σήμερα, αναφέρει ότι εφεξής ανάλογα μέτρα εναντίον μαθητών θα πρέπει να λαμβάνονται εκτός του σχολικού προγράμματος.

Επικαλούμενος την 24σέλιδη έκθεση του υπουργείου, ύστερα από έρευνα για τις συνθήκες απέλασης της Λεονάρντα, ο Ολάντ είπε ότι η αστυνομία δεν παραβίασε κανέναν κανονισμό κατά τη διαδικασία απέλασής της, αλλά πρόσθεσε ότι πρέπει να ενισχυθούν οι κανονισμοί που θα περιορίζουν τη δράση της σε σχολικούς χώρους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η οικογένεια Ντιμπράνι έφυγε από το Κόσοβο για τη Γαλλία πριν από πέντε χρόνια κι εγκαταστάθηκε στην κοινότητα Λεβιέ στα ανατολικά της χώρας. Επικαλέστηκε τις διακρίσεις εις βάρος της στο Κόσοβο ως λόγο αίτησης πολιτικού ασύλου. Μετά την απόρριψη της αίτησης πολιτικού ασύλου δόθηκε εντολή για την απέλασή τους. Τελικά ο πατέρας της Λεονάρντα, ο οποίος ήταν κρατούμενος σε άλλη πόλη, απελάθηκε στις 8 Οκτωβρίου.

Η ίδια η Λεονάρντα είχε περάσει τη νύχτα σε σπίτι φίλης της κι έτσι δεν βρισκόταν στο σπίτι της οικογένειας, όταν μετέβη εκεί η αστυνομία. Οι αστυνομικοί την κατέβασαν από το σχολικό λεωφορείο όπου βρισκόταν με πολλούς συμμαθητές της και κατόπιν την απέλασαν. Την ίδια ημέρα επέστρεψε στο Κόσοβο όλη η οικογένεια.

Πηγή: ΑΠΕ
Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης