Σάλος στη Γεωργία από τη σεξουαλική κακοποίηση κρατουμένου

Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 20 Σεπτεμβρίου 2012, 05:22
Σάλος στη Γεωργία από τη σεξουαλική κακοποίηση κρατουμένου
Τεταμένο παραμένει το κλίμα στη Γεωργία ύστερα από τις αποκαλύψεις για σεξουαλικές επιθέσεις και άγρια βασανιστήρια κρατουμένων σε συγκρότημα φυλακών της χώρας από τους σωφρονιστικούς υπαλλήλους.

Για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα συγγενείς και φίλοι των κρατουμένων συγκεντρώθηκαν την Τετάρτη στο κέντρο της πρωτεύουσας, Τιφλίδα, προκειμένου να εκφράσουν την οργή τους για τις συνθήκες κράτησης και μεταχείρισης των αγαπημένων τους προσώπων. Μαζί τους βρίσκονταν χιλιάδες οπαδοί της Αντιπολίτευσης, φοιτητές καθώς και μέλη ακτιβιστικών οργανώσεων, που κάλεσαν τον πρόεδρο της χώρας, Mikhail Saakashvili, να… πάρει κεφάλια.Κρατώντας χαρτόνια πάνω στα οποία υπήρχε γραμμένη η φράση «Βίασε με», ζήτησαν μεταξύ άλλων την παραίτηση των υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών.

«Δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει κάτι παρόμοιο στις φυλακές. Μόνο το 2011 καταγράφηκαν 140 διαφορετικές υποθέσεις βασανισμών και κακομεταχείρισης κρατουμένων», τόνισε η Shorena Shaverdashvili, εκδότης του περιοδικού «Liberali».

«Μηδενική ανοχή»

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της χώρας «ξήλωσε» το απόγευμα της Τετάρτης όλη τη διοίκηση των φυλακών, κάνοντας παράλληλα δεκτή την παραίτηση του υπουργού Δικαιοσύνης και αρμόδιου για τα σωφρονιστικά ιδρύματα, Khatuna Kalmakhelidze, σε μια προσπάθεια να κατευνάσει την οργή μεγάλου μέρους της κοινής γνώμης. Με δημόσια τοποθέτησή του μέσω της κρατικής τηλεόρασης ο Mikhail Saakashvili ανακοίνωσε ότι αστυνομικοί θα αναπτυχθούν σε όλες τις φυλακές στο πλαίσιο ενίσχυσης των μέτρων Ασφαλείας, μοιράζοντας παράλληλα υποσχέσεις πως οι υπεύθυνοι θα οδηγηθούν στη Δικαιοσύνη.

«Το σύστημα φυλακών θα αναδιοργανωθεί. Δυνάμεις της Αστυνομίας θα αναπτυχθούν άμεσα σε όλες τις φυλακές. Πρέπει να υπάρξει μηδενική ανοχή σε οποιαδήποτε παραβίαση των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων καθώς στοχεύουμε στη δημιουργία μιας πολιτισμένης και ανθρώπινης κοινωνίας και όχι σε μια πειθαρχία που στηρίζεται στη βία», εξήγησε.Στο «επίμαχο» video, το οποίο προβλήθηκε για πρώτη φορά την Τρίτη, εμφανίζονται υπάλληλοι να χτυπούν βάναυσα κρατουμένους και να κακοποιούν σεξουαλικά έναν εξ αυτών με μια σκούπα. Ακολούθησε απόπειρα εξέγερσης, με ισχυρές δυνάμεις της Αστυνομίας να προχωρούν σε βίαιη καταστολή της και δεκάδες κρατουμένους να οδηγούνται στο νοσοκομείο για τις πρώτες βοήθειες.

Δείτε το video...


Πολιτικά παιχνίδια ενόψει εκλογών

Σχεδόν από την πρώτη στιγμή το κυβερνών κόμμα κατηγόρησε την Αντιπολίτευση ότι εξαγόρασε σωφρονιστικούς υπαλλήλους προκειμένου να προχωρήσουν σε «σκηνοθετημένες» σκηνές έτσι ώστε να μειωθεί η δημοτικότητα του προέδρου ενόψει των εκλογών της 1ης Οκτωβρίου.

Η προεκλογική εκστρατεία κορυφώνεται στη Γεωργία και σύμφωνα με τους διεθνείς αναλυτές αναμένεται να δοθεί σκληρή μάχη ανάμεσα στον Mikhail Saakashvili και τον Bidzina Ivanishvili, τον πλουσιότερο άνδρα της ασιατικής χώρας και ιδιαίτερα δημοφιλή στα λαϊκά στρώματα λόγω του έντονου φιλανθρωπικού του έργου.

Με την άνοδό του στην εξουσία ύστερα από τη λεγόμενη «Επανάσταση των Ρόδων» (2004) ο Mikhail Saakashvili συνέδεσε το όνομά του με την καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος. Ωστόσο, αρκετοί είναι αυτοί που τον κατηγορούν για αυταρχισμό και αλαζονεία.

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας

Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 20 Σεπτεμβρίου 2012, 06:25