Σάλο προκάλεσαν στην Πορτογαλία φωτογραφίες και βίντεο που είδαν την Τετάρτη το φως της δημοσιότητας και στα οποία απεικονίζονται παιδιά που -έπειτα από προτροπή της αστυνομίας- προσποιούνται ότι συμμετέχουν σε επεισόδια μεταξύ των δυνάμεων επιβολής της τάξης και διαδηλωτών.

Αυτό το παιχνίδι ρόλων που οργάνωσε η αστυνομία του Πορταλέγκρε, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για το Παιδί αποκαλύφθηκε έπειτα από τη δημοσίευση φωτογραφικών στιγμιότυπων στον ιστότοπο της δημοτικής Αρχής της πόλης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Εξοπλισμένα με ασπίδες που χρησιμοποιούν τα στελέχη των μονάδων αντιμετώπισης ταραχών και φορώντας κράνη, πολλά παιδιά ηλικίας 6 ετών υποδύονταν τους αστυνομικούς που έρχονταν αντιμέτωποι με φερόμενους διαδηλωτές, οι οποίοι τους πέταγαν χάρτινους σβόλους σαν να τους εκσφενδόνιζαν αντικείμενα.

«Τι ντροπή! Προετοιμάζουν τα παιδιά μας να ζουν σε ένα αστυνομοκρατούμενο κράτος;» ή «η αστυνομία θέλει να κάνει τα παιδιά να πιστέψουν ότι οι διαδηλωτές είναι εξ ορισμού βίαιοι» ήταν μερικά από τα πολυάριθμα σχόλια που ανήρτησαν αγανακτισμένοι χρήστες στον λογαριασμό της δημοτικής Αρχής στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Facebook.

«Σε καμία στιγμή τα παιδιά δεν υποκινήθηκαν προς τη βία» αντέδρασε η δήμαρχος του Πορταλέγκρε, Αντελάιντε Τεϊσέιρα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στόχος ήταν, σύμφωνα με την ίδια, να δείξουμε στα παιδιά «ότι η αστυνομία είναι μία Αρχή που πρέπει να σέβονται».

Μπροστά στο σάλο που προκάλεσε αυτή η πρωτοβουλία, η αστυνομία εξέφρασε την εκτίμηση ότι το παιχνίδι ρόλων στοχεύει στο «να ενσταλάξει στους μαθητές πρέπουσες πολιτικές συμπεριφορές» και υποσχέθηκε να «επανεξετάσει» τις μεθόδους της.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης