Η Γκρέις Κέλι σε κάθε κίνησή της ήταν αέρινη, γοητευτική και πανέμορφη. Η εποχή που πρωταγωνιστούσε σε ταινίες του Χόλυγουντ αποτελούσε τη «χρυσή περίοδο» του κινηματογράφου. Η Γκρέις, το όνομα της οποίας σημαίνει «χάρη», ήταν πάντοτε το καλό κορίτσι του σινεμά, η «αριστοκρατική κυρία» του καλού κόσμου.

Γεννήθηκε στις 12 Νοεμβρίου 1929 στη Φιλαδέλφεια. Ήταν γόνος πλούσιας οικογένειας καθώς ο πατέρας της ήταν αυτοδημιούργητος εκατομμυριούχος και είχε στα χέρια του πασίγνωστη βιομηχανία οικοδομικών υλικών. Η ηθοποιός δε γνώρισε ποτέ βιοποριστικό πρόβλημα, όμως κατά τη διάρκεια της καριέρας της δε δέχτηκε οικονομική βοήθεια από το σπίτι της.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Από μικρή είχε καταλάβει την κλίση της στην υποκριτική, καθώς μόλις στα 12 της χρόνια πρωταγωνίστησε σε έργο τοπικού θιάσου. Η αποτυχία της να μπει στο πανεπιστήμιο στάθηκε η αφορμή για τη νεαρή τότε Γκρέις να δώσει εξετάσεις και να περάσει με απόλυτη επιτυχία στην Αμερικανική Σχολή Δραματικών Τεχνών. Εκείνη την περίοδο για να ολοκληρώσει τις σπουδές της εργάστηκε ως μοντέλο.

Πολύ γρήγορα το όνειρό της έγινε πραγματικότητα και ανέβηκε ξανά στο σανίδι, όμως αυτή τη φορά σε επαγγελματικό επίπεδο, αφού πρωταγωνίστησε στο θεατρικό έργο «Ο Πατέρας» του Στρίντμπεργ στο Μπρόντγουεϊ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι πόρτες του κινηματογράφου άνοιξαν για την ηθοποιό με τον πρωταγωνιστικό ρόλο στο γουέστερν «Το τρένο θα σφυρίξει τρις φορές», που σκηνοθέτησε ο Φρεντ Τσίνεμαν. Έκτοτε είχε γίνει περιζήτητη.

Η Γκρέις Κέλι έχει βρεθεί στο ίδιο πλατό με ηθοποιούς που έχουν αφήσει ιστορία όπως ο Μάρλον Μπράντο, η Άβα Γκάρτνερ, ο Τζέιμς Στιούαρτς και ο Κλαρκ Γκέιμπλ. Επίσης διάσημοι σκηνοθέτες όπως ο ελληνικής καταγωγής Ηλίας Καζάν και ο μαιτρ του τρόμου Άλφρεντ Χίτσκοκ αναγνώρισαν τη λάμψη της ηθοποιού.

Η Γκρέις Κέλι είχε αποσπάσει βραβείο όσκαρ, το οποίο της απονεμήθηκε το 1954 για την ταινία «Η Χωριατοπούλα». Τέλος το 1956 ο πρίγκιπας του Μονακό Ρενιέ Γ’, τον οποίο είχε γνωρίσει στο φεστιβάλ των Καννών τη ζήτησε σε γάμο κι έτσι ανακηρύχθηκε πριγκίπισσα.

Στις 13 Σεπτεμβρίου του 1982, η πριγκίπισσα Γκρέις υπέστη εγκεφαλικό επεισόδιο που την έκανε να χάσει τις αισθήσεις της και να ρίξει το αυτοκίνητο το οποίο οδηγούσε στον γκρεμό. Το σώμα της ανασύρθηκε από το αυτοκίνητο αλλά η ηθοποιός είχε υποστεί πολλαπλά κατάγματα κι είχε πέσει σε κώμα.

Μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο του Μονακό όπου της διαγνώστηκε σοβαρή εγκεφαλική βλάβη και οι γιατροί εκτίμησαν ότι δε θα κατάφερνε να επανέλθει. Η οικογένεια της αποφάσισε πως δεν υπήρχε νόημα η άλλοτε πανέμορφη και όλο ζωή Γκρέις να ζει σε μία τέτοια κατάσταση και έδωσε διαταγή στους θεράποντες ιατρούς της να αποσυνδέσουν το μηχάνημα που την κρατούσε στη ζωή.

Επιμέλεια: Σιαφάκας Ανδρέας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης