Ομολογουμένως, οι εικόνες που αντικρίζουν τις τελευταίες ώρες οι κάτοικοι της Νέας Υόρκης και του Νιου Τζέρσεϊ δύσκολα περιγράφονται με λόγια. Μέχρι στιγμής, 48 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους σε ΗΠΑ και Καναδά από το καταστροφικό πέρασμα του τυφώνα «Sandy», ενώ εκφράζονται ανοιχτά φόβοι πως ο τραγικός απολογισμός θα είναι μεγαλύτερος, όσο προχωρούν οι έρευνες και οι εργασίες αποκατάστασης από τα αρμόδια συνεργεία.

Συνολικά 8,2 εκατομμύρια νοικοκυριά παραμένουν χωρίς ρεύμα σε δεκάδες πόλεις, από τον Ατλαντικό έως το Μίσιγκαν. Οι πρώτες εκτιμήσεις κάνουν λόγο ότι θα χρειαστεί περίπου μία εβδομάδα μέχρι να επανέλθει πλήρως το δίκτυο σε κανονική ροή. Όπως φαίνεται, τα χειρότερα μπορεί να πέρασαν, όμως τα δύσκολα τώρα αρχίζουν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Μπαράκ Ομπάμα ετοιμάζεται να επισκεφθεί το Νιου Τζέρσεϊ, που είναι μάλλον η πολιτεία που «χτυπήθηκε» περισσότερο από το πέρασμα του «Sandy».

Τα λεωφορεία άρχισαν σιγά σιγά να ξαναβγαίνουν στους δρόμους. Για τις επόμενες δύο μέρες, μάλιστα, σε ορισμένες διαδρομές, οι πολίτες δεν θα πληρώνουν εισιτήριο. Το μετρό, που πλημμύρισε, παραμένει εκτός λειτουργίας, καθώς τα νερά στις αποβάθρες ξεπέρασαν τα 4 μέτρα και εκτιμάται ότι οι συρμοί θα κινηθούν ξανά μάλλον προς το τέλος της εβδομάδας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης, Michael Bloomberg, εξήγησε ότι περίπου 6.400 άνθρωποι παραμένουν στα 76 καταφύγια που είχαν δημιουργηθεί τις προηγούμενες ημέρες, ενώ δεν παρέλειψε να εκφράσει τις ευχαριστίες του στα 2.900 μέλη του προσωπικού που στελέχωσαν τα κέντρα υποδοχής αλλά και στην Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας για τις υπεράνθρωπες προσπάθειες που κατέβαλαν, ενθαρρύνοντάς τους για το δύσκολο έργο που τους περιμένει.

Κι όλα αυτά ενώ σειρά έχει ο Καναδάς, που περιμένει το κυρίως κύμα της επιδρομής.

Διαβάστε επίσης: Η Νέα Υόρκη μετρά τις πληγές της από το πέρασμα της θεομηνίας

Επιμέλεια: Μάριος Μπουμπής

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης