Σαουδάραβας δημοσιογράφος «αγνοείται στην Τουρκία»

Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 3 Οκτωβρίου 2018, 14:23
Σαουδάραβας δημοσιογράφος «αγνοείται στην Τουρκία»
Ένας Σαουδάραβας δημοσιογράφος, ο οποίος έχει επικρίνει την κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας, εξαφανίστηκε χθες μετά την είσοδό του στο σαουδαραβικό προξενείο στην Κωνσταντινούπολη, σύμφωνα με τη «Washington Post».

Ο Τζαμάλ Χασόγκι, ο οποίος γράφει άρθρα γνώμης για την αμερικανική εφημερίδα, δεν εθεάθη μετά την είσοδό του στο προξενείο το απόγευμα της Τρίτης, σύμφωνα με τη μνηστή του, η οποία τον συνόδευε και τον περίμενε έξω από το προξενείο έως ότου έκλεισε, σημειώνει η «Washington Post».

Ο Χασόγκι, πρώην σύμβουλος της κυβέρνησης, αυτοεξορίστηκε στις ΗΠΑ πέρυσι φοβούμενος πιθανή σύλληψή του, αφού επέκρινε ορισμένες αποφάσεις του Σαουδάραβα πρίγκιπα διαδόχου Μοχάμεντ Μπεν Σαλμάν και τη στρατιωτική επέμβαση του Ριάντ στην Υεμένη.

«Δεν μπορούμε να επικοινωνήσουμε σήμερα με τον Τζαμάλ και ανησυχούμε πάρα πολύ, καθώς δεν ξέρουμε πού βρίσκεται» αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Έλι Λόπες, επικεφαλής του τμήματος άρθρων γνώμης της «Washington Post».

«Παρακολουθούμε στενά την κατάσταση και προσπαθούμε να συγκεντρώσουμε πληροφορίες. Θα ήταν άδικο και σκανδαλώδες να κρατηθεί λόγω της δουλειάς του ως δημοσιογράφος και σχολιαστής» δήλωσε.

Το αμερικανικό Υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε από τη μεριά του ότι προσπαθεί να μάθει περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τον δημοσιογράφο.

Σε άρθρο που έγραψε η «Washington Post» τον Σεπτέμβριο του 2017, ο Χασόγκι ανέφερε: «Όταν μιλάω για φόβο, εκφοβισμό, συλλήψεις και δημόσιες καταγγελίες διανοουμένων και θρησκευτικών ηγετών που τολμούν να πουν τη γνώμη τους και σας λέω ότι είμαι από τη Σαουδική Αραβία, εκπλήσσεστε;».

Η Σαουδική Αραβία βρίσκεται στην 169η θέση στην παγκόσμια κατάταξη 180 χωρών για την ελευθερία του Τύπου των Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα (RSF). Το Ριάντ δεσμεύτηκε για μια εκστρατεία εκσυγχρονισμού από τότε που ο πρίγκιπας διάδοχος Μοχάμεντ Μπεν Σαλμάν ορίστηκε διάδοχος του θρόνου.

Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 3 Οκτωβρίου 2018, 14:26