Του Κώστα Μπετινάκη

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι απέρριψαν τις πληροφορίες που δημοσιοποίησε ισραηλινός τηλεοπτικός σταθμός, σύμφωνα με τις οποίες η Σαουδική Αραβία πίεσε τον Παλαιστίνιο ηγέτη Μαχμούντ Αμπάς να αποδεχθεί την αμερικανική ειρηνευτική πρόταση ή να παραιτηθεί.

To ισραηλινό Channel 10 μετέδωσε πως έπειτα από μία δυσάρεστη ως προς το αποτέλεσμά της επίσκεψη του Παλαιστίνιου ηγέτη στη Σαουδική Αραβία, την περασμένη εβδομάδα ο πρίγκιπας διάδοχος Mohamed Bin Salman είπε στον Αμπάς ότι «ή θα πρέπει να αποδεχθεί το ειρηνευτικό σχέδιο του Ντόναλντ Τραμπ ή να παραιτηθεί».

Αυτό αποτελεί ακόμη μία ένδειξη ότι αλλάζει η γεωπολιτική στρατηγική της Σαουδικής Αραβίας, η οποία το 2002 είχε προσπαθήσει να αποκαταστήσει τις σχέσεις με το Ισραήλ, με τον όρο η ισραηλινή κυβέρνηση να αποδεχθεί τη λύση των δύο κρατών με τους Παλαιστινίους, κάτι που είχε απορρίψει ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Νετανιάχου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με την ίδια ισραηλινή πηγή, στο τελεσίγραφο του μπιν-Σαλμάν προς τον Αμπάς, ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής κλήθηκε να σταματήσει τις προσπάθειες για τη συμφιλίωση με τη Χαμάς, διαδικασία που έχει ξεκινήσει για να σταματήσει η αντιπαλότητα ανάμεσα στους Παλαιστινίους. Ο μπιν-Σαλμάν εξέφρασε επίσης την αντίθεσή του στη δημιουργία ενιαίας παλαιστινιακής κυβέρνησης. Την ίδια άποψη συμμερίζεται και ο Νετανιάχου.

Ο πρόεδρος Τραμπ είχε εκφραστεί με ιδιαίτερα κολακευτικά λόγια για τη «θαυμάσια αυτή χώρα», όταν την επισκέφτηκε, καθώς με ανάρτηση στον λογαριασμό του στο Twitter είχε δηλώσει την υποστήριξή του για την «εκκαθάριση» που έχει δρομολογήσει ο πρίγκιπας διάδοχος από τους «διεφθαρμένους» και είχε υποστηρίξει τις σαουδαραβικές καταγγελίες εναντίον του Κατάρ.

Πληροφορίες από: Middle East Monitor

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης