Υεμένη: Νεκροί 15 πολίτες από σαουδαραβικό αεροπορικό βομβαρδισμό

Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 8 Οκτωβρίου 2015, 11:02
Υεμένη: Νεκροί 15 πολίτες από σαουδαραβικό αεροπορικό βομβαρδισμό
Τουλάχιστον 15 πολίτες σκοτώθηκαν και πλέον των 25 τραυματίσθηκαν κατά την διάρκεια δύο αεροπορικών επιδρομών από αεροσκάφη της Σαουδικής Αραβίας και των συμμάχων της εναντίον... γαμήλιας εκδήλωσης στην πρωτεύουσα της Υεμένης Σαναά.

Η επίθεση έγινε επειδή υπήρχαν πληροφορίες ότι στον γάμο συμμετείχε και φύλαρχος των επαναστατημένων Χούθι, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες.

Αυτή ήταν και η δεύτερη αεροπορική επιδρομή με στόχο συγκέντρωση σε γαμήλια τελετή από της συμμαχία των Σαουδαράβων, μέσα σε δύο εβδομάδες.

Τα μαχητικά αεροσκάφη έπληξαν και την κατοικία του Muhammed al-Sanabani, (νοτιοανατολικά της Σανά) όπως μετέδωσε το Ασοσιέιτεντ Πρες.

Η επίθεση ακολούθησε την αδυναμία των κυβερνητικών δυνάμεων που ενισχύονται από τους Σαουδάραβες να ανακαταλάβουν από τους Σιίτες αντάρτες Χούθι το προπύργιό τους στην επαρχία Μαρίμπ την πόλη Sirwah. {Πάντως από τον ΟΗΕ ανακοινώθηκε πως οι Χούθι έχουν αποδεχθεί την απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας για τον τερματισμό των εχθροπραξιών.

Την ώρα των αεροπορικών επιδρομών απεσταλμένος του ΟΗΕ ταξίδευε για να επιτύχει την σύμφωνη γνώμη και των αντιπάλων τους.

Η νέα επιδρομή σημειώθηκε μία μόλις ημέρα μετά το πλήγμα που είχε κάνει η σαουδαραβική αεροπορία, σκοτώνοντας περισσότερους από τριάντα- οι πλειοψηφία τους πολίτες- σε χωριό της Βόρειας Υεμένης.
Στις 28 Σεπτεμβρίου, άλλοι 135 πολίτες είχαν σκοτωθεί σε σαουδαραβική αεροπορική επιδρομή . αυτή ήταν και η φονικότερη ημέρα στον εμφύλιο της Υεμένης.

Η συμμετοχή της Σαουδικής Αραβίας και των συμμάχων της στον εμφύλιο πόλεμο της Υεμένης έχει δεχθεί πληθώρα επικρίσεων λόγω της εκατόμβης των αμάχων από τους αδιάκριτους βομβαρδισμούς.

Ξεπερνούν τους 1.100 οι άμαχοι που έχουν καταγραφεί ότι σκοτώθηκαν στις αεροπορικές αυτές επιδρομές που ξεκίνησαν πριν έξι μήνες, σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη.

Η UNICEF, έχει ανακοινώσει ότι 505 παιδιά έχουν σκοτωθεί και περισσότερα από 700 έχουν τραυματισθεί, ενώ ξεπερνούν το 1,7 εκατομμύριο τα παιδιά που κινδυνεύουν από ασιτία, όσο μαίνεται ο πόλεμος και η ανθρωπιστική κρίση που προκαλεί.

Σύνταξη: Κ. Μπετινάκης

Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 8 Οκτωβρίου 2015, 11:45