Οι αρχές της Σαουδικής Αραβίας αποφυλάκισαν έναν επιφανή δικηγόρο και υπερασπιστή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων επτά μήνες μετά τη σύλληψή του, μια γνωστοποίησε μη κυβερνητική οργάνωση τη Δευτέρα.

Ο Ιμπραΐμ αλ Μουντάιμιγ, 80 ετών, βγήκε από τη φυλακή μετά τη «σοβαρή επιδείνωση (της κατάστασης) της υγείας του», ανέφερε η ΜΚΟ «Κρατούμενοι Συνείδησης», που προσπαθεί να καταγράφει την τύχη των πολιτικών κρατούμενων στο βασίλειο. Η αποφυλάκιση του δικηγόρου επιβεβαιώθηκε και από άλλους υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι αρχές δεν απάντησαν αμέσως όταν το Γαλλικό Πρακτορείο τους ζήτησε να σχολιάσουν την πληροφορία. Δεν είχαν δώσει καμιά εξήγηση για τη σύλληψή του ή τις κατηγορίες που τον βάρυναν.

Ο Μουντάιμιγ ήταν ανάμεσα στους περίπου δέκα ακτιβιστές και ακτιβίστριες που συνελήφθησαν τον Μάιο. Κατηγορήθηκαν για προδοσία και απόπειρα υπονόμευσης της σταθερότητας του βασιλείου.

Αν και ορισμένοι και ορισμένες εξ αυτών έχουν έκτοτε ανακτήσει την ελευθερία τους, άλλοι, όπως η Λουτζάιν αλ Χαθλούλ, 29 ετών, ή η Αζίζα αλ Γιούσεφ, συνταξιούχος καθηγήτρια, παραμένουν πίσω από τα σίδερα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η νέα αποφυλάκιση καταγράφεται καθώς οι αρχές της Σαουδικής Αραβίας αντιμετωπίζουν έντονη διεθνή πίεση μετά τη δολοφονία του Σαουδάραβα δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι — ο οποίος επέκρινε ορισμένες αποφάσεις του πρίγκιπα διαδόχου — στις αρχές του Οκτωβρίου μέσα στο προξενείο της χώρας του στην Κωνσταντινούπολη.

Το Ριάντ διαβεβαιώνει ότι ο φόνος του δημοσιογράφου έγινε κατά τη διάρκεια επιχείρησης «χωρίς την έγκριση» του παλατιού. Αλλά η αμερικανική Γερουσία ενέκρινε πρόσφατα ψήφισμα με το οποίο καθιστά «υπεύθυνο για τη δολοφονία» τον πρίγκιπα διάδοχο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, προκαλώντας την έντονη αντίδραση του βασιλείου.

Πηγές: ΑΠΕ, AFP

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης