Στην απέλαση 150 γυναικών από τη Νιγηρία προχώρησαν οι Αρχές της Σαουδικής Αραβίας, θέτοντας υπό κράτηση ακόμα 1000 όταν διαπιστώθηκε ότι έφθασαν αεροπορικώς στη χώρα χωρίς τη… συνοδεία ανδρών, μετέδωσε το Γαλλικό Πρακτορείο.

Οι γυναίκες είχαν προορισμό τη Μέκκα όπου και θα προσκυνούσαν, όταν δυνάμεις Ασφαλείας του αεροδρομίου στη Τζέντα προχώρησαν στη σύλληψή τους με τη δικαιολογία ότι δεν συνοδεύονταν από άνδρες προσκυνητές. Αρκετές από τις προσκυνήτριες αναγκάστηκαν να επιστρέψουν πίσω στο αεροδρόμιο της πόλης Κάνο στο βόρειο τμήμα της Νιγηρίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Δεν μας έδωσαν καν νερό να πιούμε, δεν είχαμε φαγητό και ήμασταν καθηλωμένες στις θέσεις του αεροπλάνου όλες αυτές τις ώρες», δήλωσε δακρυσμένη μια από τις γυναίκες.

Το Κοινοβούλιο της Νιγηρίας αποφάσισε να στείλει επιτροπή στη Σαουδική Αραβία προκειμένου να έχει συνομιλίες με αξιωματούχους της αραβικής χώρας για το συγκεκριμένο περιστατικό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Η θέση της γυναίκας στη Σαουδική Αραβία δεν έχει καμία σχέση με την αντίστοιχη στη Δύση. Ο άνδρας θεωρείται ανώτερος από τη γυναίκα, με την τελευταία να είναι υποχρεωμένη στις δημόσιες εμφανίσεις της να συνοδεύεται από κάποιον εκπρόσωπο του ανδρικού φύλου (πατέρα, σύζυγο, αδερφό). Παράλληλα, απαγορεύεται να δουλεύει ή να έχει πρόσβαση σε ορισμένα είδη ιατρικής περίθαλψης, ενώ τεράστιο ζήτημα έχει δημιουργηθεί και με την οδήγηση.

Ωστόσο, το τελευταίο χρονικό διάστημα και ύστερα από τις έντονες πιέσεις της διεθνούς κοινότητας, ο βασιλιάς της χώρας, Abdullah, έχει προχωρήσει σε ορισμένες μεταρρυθμίσεις συμπεριλαμβανομένων της απαγόρευσης εργασίας σε άνδρες εντός καταστημάτων γυναικείων εσωρούχων. Σημειώνεται ότι στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου, ήταν η πρώτη φορά που γυναίκες από τη Σαουδική Αραβία έλαβαν μέρος.

Διαβάστε επίσης:
Σαουδική Αραβία: Μόνο γυναίκες στα καταστήματα εσωρούχων, Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 5 Ιανουαρίου 2012, 04:50
Αποκεφάλισαν «μάγισσα» στη Σαουδική Αραβία, Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 13 Δεκεμβρίου 2011, 00:52
Η οδήγηση θέτει σε κίνδυνο την… παρθενία!, Πρώτη καταχώρηση: Σάββατο, 3 Δεκεμβρίου 2011, 01:37

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης