Οι χώρες της G20, της Ομάδας των ισχυρότερων οικονομικά χωρών στον κόσμο, πρέπει να βοηθήσουν να καλυφθεί ένα έλλειμμα 4,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων στο Ταμείο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) κυρίως για τη διανομή εμβολίων κατά του κορωνοϊού, προτρέπουν ηγέτες σε επιστολή που περιήλθε σε γνώση του Γαλλικού Πρακτορείου την Παρασκευή.

“Μια δέσμευση των ηγετών της G20 να χρηματοδοτήσουν με συνέπεια το τρέχον έλλειμμα των 4,5 δισεκ. δολαρίων του (μηχανισμού) ACT-Accelerator θα σώσει άμεσα ζωές”, αναφέρει η επιστολή που φέρει ημερομηνία 16 Νοεμβρίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο μηχανισμός διεθνούς συνεργασίας ACT-Accelerator δημιουργήθηκε υπό την αιγίδα του ΠΟΥ για να διασφαλίσει ότι οι ανεπτυγμένες χώρες δεν θα μονοπωλήσουν τις θεραπείες, τα τεστ και τα εμβόλια κατά του νέου κορονοϊού.

Μια τέτοια δέσμευση της G20 “θα επιτρέψει μια στρατηγική εξόδου από κρίσεις”, πρόσθεσαν οι υπογράφοντες την επιστολή που απευθύνεται στον βασιλιά Σαλμάν της Σαουδικής Αραβίας, πρόεδρο της G20 φέτος, ενόψει της διαδικτυακής διεθνούς συνόδου κορυφής που διοργανώνει το Ριάντ αυτό το Σαββατοκύριακο.

Η επιστολή υπογράφεται από την πρωθυπουργό της Νορβηγίας Έρνα Σόλμπεργκ, τον πρόεδρο της Νότιας Αφρικής Σίριλ Ραμαφόζα, τον διευθυντή του ΠΟΥ Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους και την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι διοργανωτές της G20 στο Ριάντ δεν σχολίασαν άμεσα.

“Οι πρόσφατες ανακαλύψεις στα εμβόλια κατά του Covid-19 προσφέρουν ελπίδα”, αλλά πρέπει να “φτάσουν σε όλους”, “που σημαίνει ότι τα εμβόλια αντιμετωπίζονται ως κοινό αγαθό”, “προσβάσιμα σε όλους”, υπογράμμισε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτιέρες από τη Νέα Υόρκη στα μέσα ενημέρωσης.

“Αυτός είναι ο μόνος τρόπος να σταματήσει η πανδημία” και “η αλληλεγγύη είναι η επιβίωση”. Εδώ και επτά μήνες, 10 δισεκατομμύρια δολάρια έχουν επενδυθεί για την ανάπτυξη εμβολίων, διαγνώσεων, θεραπειών. “Αλλά λείπουν 28 δισεκατομμύρια λείπουν, εκ των οποίων 4,2 δισεκ. πριν από το τέλος του έτους”, υπογράμμισε.

“Αυτοί οι πόροι είναι απαραίτητοι για τη βιομηχανοποίηση, τη μεταφορά και την προμήθεια των εμβολίων κατά του Covid-19” και “οι χώρες της G20 έχουν τα μέσα” χρηματοδότησης, υποστήριξε.

Πηγές: ΑΜΠΕ, AFP

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης