Σαουδική Αραβία: Καταδικάστηκε ακτιβιστής ανθρωπίνων δικαιωμάτων

Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 7 Ιουλίου 2014, 00:36
Σαουδική Αραβία: Καταδικάστηκε ακτιβιστής ανθρωπίνων δικαιωμάτων
Δικαστήριο της Τζέντα επέβαλε 15ετή ποινή κάθειρξης στον Σαουδάραβα δικηγόρο και ακτιβιστή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Ουαλίντ αμπού αλ-Κάιρ, με την κατηγορία της προσπάθειας υπονόμευσης του κράτους και της προσβολής της δικαιοσύνης, όπως μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων.

Ο Αμπού αλ-Κάιρ δικάστηκε με κατηγορίες για στασιασμό, συμπεριλαμβανομένης της άρνησης πίστης στον βασιλιά Αμπντάλα, της ασέβειας προς τις αρχές, της δημιουργίας οργάνωσης χωρίς άδεια και της υποκίνησης της κοινής γνώμης.

Στον ακτιβιστή επιβλήθηκε επίσης πρόστιμο 53.300 δολαρίων, απαγόρευση εξόδου από τη χώρα για τα επόμενα 15 χρόνια, ενώ έκλεισαν όλες οι ιστοσελίδες του, μετέδωσε το SPA.

Πέραν της καταδίκης αυτής, ο ίδιος είχε καταδικαστεί πάλι τον Οκτώβριο από δικαστήριο της Τζέντα σε τρεις μήνες φυλάκιση επειδή υπέγραψε αίτηση το 2011 κατά της φυλάκισης μίας ομάδας ακτιβιστών που ζητούσαν πολιτικές μεταρρυθμίσεις.

Ο Αμπού αλ-Κάιρ, ιδρυτής και διευθυντής της οργάνωσης Παρατηρητήριο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στη Σαουδική Αραβία, ήταν επικριτής του νέου αντιτρομοκρατικού νόμου που θεσπίστηκε στη χώρα στις αρχές του χρόνου και ο οποίος καταγγέλθηκε από τους ακτιβιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ως μέσο καταστολής των αντιφρονούντων.

Ο συγκεκριμένος νόμος αναφέρει ότι στα τρομοκρατικά εγκλήματα περιλαμβάνεται κάθε πράξη που «διαταράσσει τη δημόσια τάξη, κλονίζει την ασφάλεια της κοινωνίας, θέτει την εθνική ενότητα σε κίνδυνο, παρακωλύει το βασικό σύστημα εξουσίας ή βλάπτει τη φήμη του κράτους».

Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 7 Ιουλίου 2014, 00:36