Η Γαλλία εργάζεται για την εκτόνωση της πολιτικής κρίσης στο Λίβανο και ο παραιτηθείς πρωθυπουργός Σαάντ αλ-Χαρίρι μπορεί να πάει στη Γαλλία όποτε επιθυμεί, δήλωσε σήμερα ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν.

«Ο Χαρίρι, με τον οποίο θα συναντηθώ αργότερα σήμερα, έχει προσκληθεί στη Γαλλία με την οικογένειά του από τον πρόεδρο Μακρόν. Θα έρθει στη Γαλλία όποτε επιθυμεί και όταν το επιθυμήσει. Θα τον υποδεχτούμε ως φίλο», είπε ο υπουργός σε συνέντευξη Τύπου την Πέμπτη στο Ριάντ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε ο Λε Ντριάν με τον Σαουδάραβα ομόλογό του Άντελ αλ Τζουμπέιρ, ο γάλλος ΥΠΕΞ εξέφρασε την “ανησυχία” της χώρας του για τις “παρεμβάσεις του Ιράν στις περιφερειακές κρίσεις” και τις “ηγεμονικές τάσεις” που επιδεικνύει στη Μέση Ανατολή, αναφέροντας ως παράδειγμα το πρόγραμμα βαλλιστικών πυραύλων της Τεχεράνης.

Από την πλευρά του, ο αλ Τζουμπέιρ απέρριψε τις κατηγορίες ότι το Ριάντ κρατάει χωρίς τη θέλησή του τον Χαρίρι λέγοντας ότι ο παραιτηθείς πρωθυπουργός είναι ελεύθερος να φύγει όποτε το θελήσει.
«Ο αλ-Χαρίρι μένει στο βασίλειο εκούσια και παραιτήθηκε. Αναφορικά με την επιστροφή του στον Λίβανο είναι δική του απόφαση έπειτα από εκτίμηση της κατάστασης ασφαλείας στο Λίβανο».

Ο Σαουδάραβας υπουργός κατηγόρησε εξάλλου την λιβανέζικη οργάνωση Χεζμπολάχ ότι αποσταθεροποιεί την περιοχή και είπε ότι “οι διαβουλεύσεις και ο συντονισμός μεταξύ των φιλειρηνικών χωρών και των χωρών που αγαπούν τον Λίβανο βρίσκονται σε εξέλιξη, ώστε να βρεθεί ένας τρόπος για να αποκατασταθεί η εθνική κυριαρχία του Λιβάνου και να μειωθούν οι αρνητικές ενέργειες που διαπράττει η Χεζμπολάχ στον Λίβανο”.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο πρόεδρος του Λιβάνου Μισέλ Αούν δήλωσε την Πέμπτη μέσω Twitter ότι ελπίζει η πολιτική κρίση στη χώρα του να ξεπεράστηκε, έπειτα από την απόφαση του Χαρίρι να αποδεχτεί πρόταση του Γάλλου προέδρου και να επισκεφθεί το Παρίσι.

Νωρίτερα σήμερα, πηγή που πρόσκειται στον Σαάντ αλ-Χαρίρι δήλωσε ότι ο παραιτηθείς πρωθυπουργός αναμένεται να αναχωρήσει από την πρωτεύουσα της Σαουδικής Αραβίας, όπου βρίσκεται, μέσα στο επόμενο 48ωρο και στη συνέχεια να μεταβεί στη Βηρυτό για να υποβάλει επισήμως την παραίτησή του, κάτι που είχε ζητήσει ο Λιβανέζος πρόεδρος.

Ο πρωθυπουργός του Λιβάνου παραιτήθηκε αιφνιδιαστικά στις 4 Νοεμβρίου με βιντεοσκοπημένη εμφάνισή του από το Ριάντ βυθίζοντας έτσι τη χώρα σε πολιτική κρίση.

Το ξαφνικό της παραίτησής του προκάλεσε εικασίες στον Λίβανο ότι ο σουνίτης πολιτικός και σύμμαχος του Ριάντ ενεπλάκη σε έναν πόλεμο εξουσίας των περιφερειακών δυνάμεων – του Ιράν και της Σαουδικής Αραβίας – και υποχρεώθηκε σε παραίτηση.

Στην ομιλία κατά την οποία ανακοίνωσε την παραίτησή του, ο Χαρίρι επιτέθηκε εναντίον του Ιράν και της Χεζμπολάχ, κατηγορώντας τους ότι σπέρνουν την διχόνοια στον αραβικό κόσμο και εξέφρασε φόβους για τη ζωή του.

Έκτοτε δεν έχει επιστρέψει στη χώρα του. Ο πρόεδρος του Λιβάνου Μισέλ Αούν κατηγόρησε το Ριάντ ότι τον κρατάει παρά την θέλησή του.

Η παραίτησή του προκάλεσε διπλωματική κινητικότητα με τον πρόεδρο Μακρόν να απευθύνει πρόσκληση στον Χαρίρι να μεταβεί στο Παρίσι, τον γάλλο ΥΠΕΞ Λε Ντριάν να μεταβαίνει στο Ριάντ και τους ΥΠΕΞ Ρωσίας και Λιβάνου να αναμένεται την Παρασκευή να συναντηθούν στη Μόσχα.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης