Η Σαουδαράβισσα ακτιβίστρια υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Λουτζέιν αλ Χατλούλ, που καταδικάστηκε χθες Δευτέρα σε πέντε χρόνια και οκτώ μήνες κάθειρξη με βάση τον αντιτρομοκρατικό νόμο, πρόκειται να αφεθεί ελεύθερη σε μερικούς μήνες καθώς μέρος της ποινής που της επιβλήθηκε είναι με αναστολή, ανακοίνωσε η οικογένειά της.

Η Λουτζέιν αλ Χατλούλ, 31 ετών, κρίθηκε ένοχη «για διάφορες απαγορευμένες δραστηριότητες βάσει της αντιτρομοκρατικής νομοθεσίας», μετέδωσε ο φιλοκυβερνητικός ειδησεογραφικός ιστότοπος Sabq.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με σαουδαραβικά μέσα ενημέρωσης, το δικαστήριο αποφάσισε αναστολή της εκτέλεσης μέρους της ποινής της, συγκεκριμένα δύο χρόνια και δέκα μήνες, «με τον όρο ότι δεν θα διαπράξει νέα αδικήματα τα επόμενα τρία χρόνια».

Η Αλ Χατλούλ συνελήφθη τον Μάιο του 2018 και έκτοτε βρίσκεται προφυλακισμένη. Το χρονικό αυτό διάστημα συμψηφίζεται με την ποινή που της επιβλήθηκε και άρα μπορεί να αφεθεί ελεύθερη «σε δύο μήνες», έγραψε στο Twitter η αδελφή της Λίνα.

Πηγή από την οικογένεια της Αλ Χατλούλ και η οργάνωση της αντιπολίτευσης ALOST, με έδρα το Λονδίνο, επισήμαναν ότι η ακτιβίστρια θα αφεθεί ελεύθερη ως τον Μάρτιο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με τη Λίνα αλ Χατλούλ, το δικαστήριο απαγόρευσε στην αδελφή της να βγει από τη Σαουδική Αραβία για διάστημα πέντε ετών, ενώ πρόσθεσε ότι η ακτιβίστρια πρόκειται να εφεσιβάλει την απόφαση.

«Η Λουτζέιν έκλαψε όταν άκουσε την καταδίκη της σήμερα» επισήμανε στο Twitter η Λίνα αλ Χατλούλ. «Έπειτα από σχεδόν τρία χρόνια αυθαίρετης κράτησης, βασανιστηρίων, απομόνωσης, την καταδίκασαν και τη χαρακτήρισαν τρομοκράτισσα».

«Είμαστε πολύ απογοητευμένοι από την απόφαση αυτή (…) Θα ασκήσουμε έφεση ακόμη κι αν δεν ελπίζουμε στο σαουδαραβικό δικαστικό σύστημα» διευκρίνισε ο Ουάλιντ αλ Χατλούλ, ο αδελφός της ακτιβίστριας, που ζει στον Καναδά.

Σύμφωνα με τον ίδιο, «η παρέμβαση του πρίγκιπα διαδόχου (Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν) στη διαδικασία δείχνει ότι η διαδικασία δεν ήταν ανεξάρτητη, αλλά πολιτικά υποκινούμενη».

Η δικαστική απόφαση αποτελεί για την κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας «μια στρατηγική εξόδου» μπροστά στις έντονες διεθνείς πιέσεις για την απελευθέρωση της Λουτζέιν αλ Χατλούλ, επισήμανε πηγή από την οικογένεια.

Η Αλ Χατλούλ συνελήφθη μαζί με άλλες ακτιβίστριες λίγο προτού επιτραπεί στις γυναίκες να οδηγήσουν, μία μεταρρύθμιση την οποία ζητούσαν και οι ίδιες.

«Άδικη και ανησυχητική»

Η Σαουδική Αραβία δέχονται πολλές επικρίσεις από μη κυβερνητικές οργανώσεις για την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη χώρα, η οποία φέρνει συχνά σε δύσκολη θέση τους δυτικούς συμμάχους της.

Ο νεοεκλεγείς πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, ο οποίος αναλαμβάνει επισήμως τα καθήκοντά του σε τρεις εβδομάδες, έχει επικρίνει σκληρά την καταστολή στη Σαουδική Αραβία.

Ο Τζέικ Σάλιβαν, ο μελλοντικός σύμβουλος εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ, επέκρινε μέσω του Twitter την καταδίκη της αλ Χάτλουλ ως «άδικη και ανησυχητική».

Από την πλευρά της απερχόμενης κυβέρνησης των ΗΠΑ ο Κέιλ Μπράουν εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ εξέφρασε μέσω Twitter «την ανησυχία» των ΗΠΑ, προσθέτοντας «αναμένουμε την επικείμενη απελευθέρωσή της το 2021».

Το γραφείο ανθρωπίνων δικαιωμάτων του ΟΗΕ επίσης εκτίμησε ότι η απόφαση του δικαστηρίου είναι «βαθιά ανησυχητική» και χαρακτήρισε «αυθαίρετη» τη σύλληψή της. «Κατανοούμε ότι είναι πιθανό να αφεθεί σύντομα ελεύθερη και το ενθαρρύνουμε έντονα» πρόσθεσε το γραφείο.

Ο Κένεθ Ροθ, εκτελεστικός διευθυντής του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW), επέκρινε την «επονείδιστη» καταδίκη, εκτιμώντας ότι η ακτιβίστρια καταδικάστηκε επειδή «διεκδίκησε τα δικαιώματά της».

Σύμφωνα με τη Διεθνή Αμνησία, το γεγονός ότι μέρος της ποινής της είναι με αναστολή δεν ακυρώνει «τη σκληρότητα» του καθεστώτος απέναντι «σε μια από τις πιο γενναίες γυναίκες» της Σαουδικής Αραβίας.

Η Γαλλία και η Γερμανία έχουν ζητήσει από τις σαουδαραβικές αρχές να αφήσουν γρήγορα ελεύθερη την Αλ Χατλούλ.

Η ακτιβίστρια ξεκίνησε απεργία πείνας στις 26 Οκτωβρίου όσο βρισκόταν στη φυλακή προτού τη διακόψει δύο εβδομάδες αργότερα, σύμφωνα με την οικογένειά της και τη Διεθνή Αμνηστία.

Στα τέλη Νοεμβρίου η οικογένεια της Αλ Χατλούλ ανακοίνωσε ότι η υπόθεσή της μεταφέρθηκε στο δικαστήριο που είναι αρμόδιο για υποθέσεις τρομοκρατίας, το οποίο συστάθηκε το 2008, ενώπιον του οποίου συνήθως δικάζονται πολιτικοί κρατούμενοι, σύμφωνα με οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Ειρηνικές ενέργειες

Ο Σαουδάραβας υπουργός Εξωτερικών Φαϊζάλ μπιν Φάρχαν αλ Σαούντ είχε δηλώσει στις αρχές Δεκεμβρίου ότι η Λουτζέιν αλ Χατλούλ κατηγορείται ότι είχε επαφές με κράτη «εχθρικά» προς το βασίλειο και ότι τους έδωσε απόρρητες πληροφορίες.

Όμως η σαουδαραβική κυβέρνηση δεν παρουσίασε καμία απόδειξη για τις κατηγορίες αυτές, σύμφωνα με το περιβάλλον της ακτιβίστριας.

Η Λουτζέιν αλ Χατλούλ, ακτιβίστρια υπέρ των δικαιωμάτων των γυναικών στη Σαουδική Αραβία, συμμετείχε σε ειρηνικές ενέργειες υπερασπιζόμενη το δικαίωμα των γυναικών στη χώρα να οδηγούν και αντιτιθέμενη στο καθεστώς που τις αναγκάζει να εξαρτώνται εντελώς από έναν άνδρα.

Πτυχιούχος του καναδικού πανεπιστημίου της Βρετανικής Κολομβίας (UBC) η Αλ Χατλούλ, όπως και άλλες ακτιβίστριες, κατηγορήθηκε για «προδοσία» από τα τοπικά μέσα ενημέρωσης επειδή είχε επαφές με διπλωμάτες και ξένες ΜΚΟ.

Η οικογένειά της καταγγέλλει ότι στη διάρκεια της κράτησής της υπέστη βασανιστήρια και σεξουαλικές παρενοχλήσεις, κάτι που οι αρχές διαψεύδουν.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης