Την υποβολή ενός σχεδίου απόφασης στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ την Πέμπτη, το οποίο θα έχει «σαφώς» στόχο την τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Χαλιφάτο και τη χρηματοδότησή της από το πετρέλαιο, ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Μισέλ Σαπέν.

Σε συνέντευξή του στο Γαλλικό Πρακτορείο, ο Σαπέν υπογράμμισε επίσης ότι στηρίζεται στις «διεθνείς πιέσεις» για να ενθαρρυνθούν τα κράτη να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά το πρόβλημα αυτό, υπό την απειλή κυρώσεων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών θα δώσει με την απόφαση αυτή «ένα πολύ ισχυρό πολιτικό μήνυμα: ο αγώνας κατά της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας είναι μια από τις προτεραιότητες του συνόλου των μελών του ΟΗΕ και κάθε κράτος θα πρέπει να θέσει σε εφαρμογή τα απαραίτητα μέτρα», πρόσθεσε ο Γάλλος υπουργός, κατά τη συνέντευξη αυτή που έδωσε από το γραφείο του στο Υπουργείο Οικονομικών στο Παρίσι.

Κατόπιν αιτήματος της Γαλλίας και σε στενή σχέση (με το Παρίσι), μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 13ης Νοεμβρίου, οι ΗΠΑ, οι οποίες ασκούν τον Δεκέμβριο την εκ περιτροπής προεδρία του Συμβουλίου Ασφαλείας, διοργάνωσαν τη συνάντηση αυτή, στην οποία θα μετάσχουν για πρώτη φορά οι υπουργοί Οικονομικών των 15 κρατών-μελών του Συμβουλίου, διευκρίνισε.

Το κείμενο του σχεδίου απόφασης, το οποίο στηρίζεται σε μια προηγούμενη απόφαση που αφορούσε την αλ Κάιντα, «θα διευρύνεται ρητά στο Ισλαμικό Χαλιφάτο και θα επιτρέψει ιδιαίτερα να τεθεί ως στόχος το πάγωμα των περιουσιακών στοιχείων που αποκτώνται με τον έναν ή τον άλλον τρόπο μέσω του λαθρεμπορίου πετρελαίου», επισήμανε ο Γάλλος υπουργός.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Επίσης θα ζητείται επαγρύπνηση των κρατών ιδιαίτερα και για το θέμα του λαθρεμπορίου έργων τέχνης, το οποίο θα μπορούσε να τροφοδοτήσει μεγάλες οργανώσεις, όπως το Ισλαμικό Χαλιφάτο» πρόσθεσε.

Ο Μισέλ Σαπέν, ο οποίος έχει καταστήσει τον αγώνα κατά της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας έναν από τους βασικούς του στόχους μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις του Ιανουαρίου στο Παρίσι, δήλωσε πεπεισμένος ότι τα 15 κράτη-μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας θα εγκρίνουν ομόφωνα το κείμενο.

«Δεν βλέπω να υπάρχει κάποια χώρα που θα μπορούσε να αντιταχθεί κατά κάποιον τρόπο στο να αποκτήσουμε επάρκεια στον αγώνα κατά της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας» είπε.

Επίσης, σύμφωνα με τον ίδιο, τα πέντε μόνιμα κράτη-μέλη (Κίνα, ΗΠΑ, Γαλλία, Βρετανία και Ρωσία) του Συμβουλίου Ασφαλείας, τα οποία έχουν δικαίωμα άσκησης βέτο, φαίνονται «εξαιρετικά αποφασισμένα ώστε οι απαραίτητες προδιαγραφές να τεθούν σε εφαρμογή» για την καταπολέμηση της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας.

«Το ερώτημα επομένως» που θα τεθεί στη συνέχεια «θα είναι το εξής: Κάνουν όλες οι χώρες αυτό που πρέπει για την καταπολέμηση της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας;» τόνισε.

Η απόφαση του ΟΗΕ συνιστά «μια νομική υποστήριξη», ώστε τα κράτη να λαμβάνουν τα μέτρα που πρέπει, αλλά η διεθνής κοινότητα θα πρέπει στη συνέχεια να επαληθεύει ότι κάθε κράτος εφαρμόζει τα ίδια μέτρα και σταθμά, σημείωσε.

Η αποστολή αυτή επίβλεψης θα ανατεθεί στην Ομάδα Οικονομικής Δράσης (Gafi), έναν διακυβερνητικό οργανισμό που αποτελείται από 34 χώρες και περιφέρειες, και έχει έδρα το Παρίσι και ο οποίος έχει επιφορτιστεί με τον αγώνα κατά του ξεπλύματος χρήματος και της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας.

Ο Gafi «περνάει από επιθεώρηση κάθε χώρα», υπενθύμισε ο Σαπέν. «Επομένως κάθε χώρα θα υποβάλλεται σε έναν έλεγχο για να διαπιστώνεται αν έλαβε όλα τα απαραίτητα μέτρα για τον επαρκή αγώνα κατά της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας» σημείωσε.

«Σε αυτό το σημείο, η διεθνής πίεση, η δύναμη του πολιτικού μηνύματος που θα δοθεί στον κόσμο, θα έχει αποφασιστική σημασία» υπογράμμισε, προσθέτοντας ότι «καμία χώρα δεν μπορεί να μείνει στο περιθώριο. Καμία χώρα δεν μπορεί να δείχνει επιείκεια στη χρηματοδότηση της τρομοκρατίας, κι αν όχι, θα βρεθεί σε μια λίστα και θα είναι δακτυλοδεικτούμενη».

«Εφεξής θα μπορούν να επιβληθούν κυρώσεις κατά της χώρας αυτής» προειδοποίησε.

Όπως επεσήμανε, στην ατζέντα των συνομιλιών που θα έχει στη Νέα Υόρκη με τον Αμερικανό ομόλογό του Τζέικομπ Λιου, θα βρίσκεται η ανταλλαγή πληροφοριών για τη χρηματοδότηση της τρομοκρατίας.

«Έχουμε ανάγκη να βελτιωθούν κι άλλο, να επιταχυνθούν, να εμβαθυνθούν οι ανταλλαγές πληροφοριών, ιδιαίτερα από ένα δίκτυο που οι Αμερικανοί έχουν τη δυνατότητα να αναλύουν, το οποίο ονομάζεται SWIFT και το οποίο ανακεφαλαιώνει από ολόκληρο τον πλανήτη τις κινήσεις κεφαλαίων, τις τραπεζικές κινήσεις, τις οποίες μπορεί να έχει ο ένας ή ο άλλος» εξήγησε.

«Έχει ήδη γίνει πολλή δουλειά», αλλά χρειάζεται κι άλλη ώθηση για να μπορούν οι δύο χώρες και οι υπηρεσίες τους να «εργάζονται πιο γρήγορα και ακόμη πιο αποτελεσματικά», κατέληξε.

Το διεθνές τραπεζικό σύστημα SWIFT αντιπροσωπεύει το 80% του συνόλου των παγκόσμιων κινήσεων κεφαλαίων.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης