Εκδηλώσεις μνήμης πραγματοποιήθηκαν την Παρασκευή στη Βοσνία ανήμερα της 20ης επετείου από την έναρξη του πολέμου που οδήγησε στη διάσπαση της Γιουγκοσλαβίας.

Στην πρωτεύουσα Σαράγεβο, οι Αρχές της βαλκανικής χώρας τοποθέτησαν πάνω από 11.500 καρέκλες κατά μήκος ενός κεντρικού δρόμου, στη μνήμη των ανθρώπων που χάθηκαν στην πολιορκία της πόλης από τον σερβικό στρατό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Την «κόκκινη γραμμή του Σαράγεβο», όπως ήταν η ονομασία της εικαστικής παράστασης, που υλοποιήθηκε χάρη στη συνεργασία του δήμου και της θεατρικής ομάδας East West Theatre, παρακολούθησαν χιλιάδες άνθρωποι μέσα σε φορτισμένη ατμόσφαιρα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η ιδέα ανήκει στον Βόσνιο σκηνοθέτη, Χάρις Πάσοβιτς, ο οποίος αναφερόμενος στα θύματα του Σαράγεβο τόνισε ότι πρόκειται για τη μεγαλύτερη απώλεια ανθρώπινων ζωών σε μία πόλη της Ευρώπης, μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

«Έχουμε υποχρέωση προς τους 11.541 συμπολίτες μας που σκοτώθηκαν, αλλά και προς την παγκόσμια ιστορία, τον ευρωπαϊκό πολιτισμό να υπενθυμίζουμε το μεγαλύτερο έγκλημα που διαπράχθηκε εναντίον μιας πόλης, μετά το 1945. Κανένας δεν θα καθίσει σε αυτές», τόνισε.

«Τοποθετήθηκαν κατά μήκος 800 μ. και θα παραμείνουν κενές όλη τη μέρα, επειδή οι άνθρωποι που έχασαν τη ζωή τους στην πολιορκία του Σαράγεβο δεν μπορούν να παρακολουθήσουν τις εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν σήμερα. Ήταν πολίτες και υπερασπιστές του Σαράγεβο», πρόσθεσε.

Δείτε το video…

Η πολιορκία του Σαράγεβο

Στις 6 Απριλίου του 1992 ξεκίνησε ένας από τους πιο αιματηρούς πολέμους στη σύγχρονη ιστορία της Ανθρωπότητας. Εκείνη την ημέρα η Ευρωπαϊκή Ένωση αναγνώρισε τη Βοσνία ως ανεξάρτητο κράτος, καταδικάζοντας παράλληλα τη δολοφονία δύο γυναικών από ελεύθερους σκοπευτές του σερβικού στρατού στη διάρκεια διαδήλωσης μπροστά από το Κοινοβούλιο, μια ημέρα νωρίτερα.

Η πολιορκία του Σαράγεβο διήρκησε σχεδόν τέσσερα χρόνια και θεωρείται η μεγαλύτερη σε διάρκεια στη σύγχρονη ιστορία, αποτελώντας παράλληλα ένα από τα σημαντικότερα γεγονότα που χαρακτήρισαν την εμφύλια σύρραξη στη Γιουγκοσλαβία. Εκτιμάται πως τουλάχιστον 200.000 άνθρωποι σκοτώθηκαν στη διάρκεια του πολέμου, με περίπου 1,8 εκατ. ανθρώπους να αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.

Η πολιορκία της πρωτεύουσας της Βοσνίας – Ερζεγοβίνης από δυνάμεις της Σερβικής Δημοκρατίας και του Γιουγκοσλαβικού Λαϊκού Στρατού έληξε στις 29 Φεβρουαρίου του 1996. Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης (ICTY) την είχε περιγράψει ως εξής:

«Δεν υπήρχε ασφαλές σημείο για τους κατοίκους του Σαράγεβο, στο σπίτι, στο σχολείο, στο νοσοκομείο αποτελούσαν στόχους επίθεσης», αναφερόταν στο σχετικό κείμενο.

Επιστροφή στο Σαράγεβο… 20 χρόνια μετά

Στο περιθώριο των εκδηλώσεων μνήμης για τα θύματα του πολέμου πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή συνάντηση πολεμικών ανταποκριτών απ’ όλο τον κόσμο, οι οποίοι κάλυψαν τα δραματικά γεγονότα εκείνης της περιόδου.

Η πολεμική ανταποκρίτρια, Κριστιάν Αμανπούρ συμμετέχοντας σε τηλεοπτική εκπομπή στον σταθμό «TV BiH» δήλωσε ότι αν και είχε την εμπειρία από τον Πόλεμο του Κόλπου, πρώτη φορά στη Βοσνία – Ερζεγοβίνη άκουσε για εθνική εκκαθάριση και πρώτη φορά βίωσε τον πόλεμο, στον οποίο στόχοι ήταν άμαχοι πολίτες και μία πόλη.

Μιλώντας για τα Βαλκάνια σήμερα, τόνισε ότι παρακολουθεί προσεκτικά την κατάσταση και ότι είναι αισιόδοξη για το μέλλον λόγω της ευρωπαϊκής προοπτικής στην οποία έχει εισέλθει ολόκληρη η περιοχή.

Δείτε το video…

Διαβάστε επίσης:
Τίμησαν τα θύματα του εμφυλίου στη Βοσνία, Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 6 Απριλίου 2012, 05:14
Βοσνία: Ένα στα τρία νοικοκυριά έχει όπλο, Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 23 Μαρτίου 2012, 05:52
Πίσω στο Σαράγεβο οι πολεμικοί ανταποκριτές, Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 23 Μαρτίου 2012, 05:17

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης