Ο Ντόναλντ Τραμπ έχει προαναγγείλει την αποχώρηση των ΗΠΑ από τη συμφωνία του Παρισίου για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής μόλις αναλάβει καθήκοντα προέδρου, μια κίνηση που θα έχει καταστροφικές περιβαλλοντικές επιπτώσεις.

Στο πλαίσιο αυτό, ο τέως πρόεδρος της Γαλλίας, Νικολά Σαρκοζί, κάνει έκκληση για θέσπιση φόρου άνθρακα στις Ηνωμένες Πολιτείες, αν η κυβέρνηση Τραμπ αποφασίσει να μην τηρήσει τις δεσμεύσεις της.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Τραμπ έχει επανειλημμένα αρνηθεί ότι η υπερθέρμανση του πλανήτη αποτελεί απειλή για το περιβάλλον, παρά το γεγονός ότι θωρακίζει τα ακίνητά του λόγω της ανόδου της στάθμης της θάλασσας. Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας, υποσχέθηκε να αποχωρήσει από τη συμφωνία του Παρισιού, ενώ ο απερχόμενος πρόεδρος Ομπάμα υπερασπίστηκε τη συμφωνία πριν αναχωρήσει για την πρόσφατη επίσκεψή του στην Ελλάδα.

Ο Σαρκοζί υποστηρίζει ότι η Ευρώπη θα πρέπει να επιβάλει έναν φόρο άνθρακα στις ΗΠΑ, στο ενδεχόμενο που πράγματι αποχωρήσουν από τη συμφωνία.

«Θα ζητήσω να θέσει η Ευρώπη σε εφαρμογή έναν φόρο άνθρακα στα σύνορά της, ύψους 1-3%, για όλα τα προϊόντα που προέρχονται από τις Ηνωμένες Πολιτείες, εάν δεν τηρήσουν τους περιβαλλοντικούς κανόνες που εμείς επιβάλλουμε στις εταιρείες μας» δήλωσε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η τήρηση της συμφωνίας από τις ΗΠΑ είναι ιδιαίτερα σημαντική για τον περιορισμό της υπερθέρμανσης του πλανήτη κάτω από τους 2 βαθμούς Κελσίου σε σχέση με τα προβιομηχανικά επίπεδα. Οι περισσότεροι επιστήμονες συμφωνούν ότι αυτό είναι το ανώτατο όριο για τον πλανήτη, προτού οι περιβαλλοντικές ζημιές γίνουν μη αναστρέψιμες.

Οι ΗΠΑ παράγουν τις δεύτερες υψηλότερες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα στον πλανήτη, και η μη τήρηση της συμφωνίας θα έχει παγκόσμιο αντίκτυπο. Εξάλλου, θα είναι δύσκολο να πειστούν άλλες χώρες να συμμορφωθούν, εάν οι ΗΠΑ δεν είναι διατεθειμένες να λάβουν μέτρα για να μειώσουν τις εκπομπές τους, όπως ανέφερε ο Ομπάμα στην πρόσφατη συνέντευξη Τύπου.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης