Σαρλ Μισέλ: Δεν υπάρχει ακόμη πρόοδος στο θέμα του επόμενου κοινοτικού προϋπολογισμού

Πρώτη καταχώρηση: Κυριακή, 19 Ιανουαρίου 2020, 01:47
Σαρλ Μισέλ: Δεν υπάρχει ακόμη πρόοδος στο θέμα του επόμενου κοινοτικού προϋπολογισμού

Δεν υπάρχει αρκετή πρόοδος ώστε να μπορεί να μπει στην τελική ευθεία ο επόμενος προϋπολογισμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την περίοδο 2021-2027, τόνισε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ μετά τις συνομιλίες του την Παρασκευή στη Βιέννη με τον ομοσπονδιακό καγκελάριο της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς, ο οποίος προέβλεψε ότι θα υπάρξει μία μακρά διαπραγματευτική διαδικασία.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, κατ΄ αρχάς θα πρέπει να ανταλλαγούν απόψεις μεταξύ ειδικών ως προς τις διαφορετικές θέσεις των χωρών-μελών της Ε.Ε. και κατόπιν ο ίδιος θα βολιδοσκοπήσει τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων εάν θα υπάρξει μία έκτακτη Σύνοδος Κορυφής για το θέμα, για την οποία διπλωμάτες εικάζουν ότι μπορεί να πραγματοποιηθεί στα μέσα Φεβρουαρίου.

Ο Αυστριακός καγκελάριος, ζητώντας να υπάρξει περιορισμός του κοινοτικού προϋπολογισμού στο 1% του ΑΕΠ, σημείωσε πως δεν εκπλήσσει το γεγονός ότι υπάρχουν σχετικά διαφορετικές τοποθετήσεις, πάντως, όπως επισήμανε, η Αυστρία δεν είναι μόνη σ' αυτό το αίτμημά της και η δική του κυβέρνηση "θα ήταν μία κακή κυβέρνηση εάν δεν εκπροσωπούσε τα συμφέροντα των φορολογούμενων".

Ο Σαρλ Μισέλ χαιρέτισε τη "σαφή στάση" της αυστριακής κυβέρνησης συνασπισμού (σ.σ. του συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος του καγκελάριου Κουρτς και των Πράσινων) απέναντι στο μέλλον της Ευρώπης, ενώ δεν θέλησε να τοποθετηθεί στο θέμα μίας νέας Συνθήκης για την Ευρώπη, την οποία υποστηρίζει η κυβέρνηση στη Βιέννη.

Περιορίστηκε μόνον να διαβεβαιώσει ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα είναι εταίρος στη Διάσκεψη για το μέλλον της Ευρώπης και για μεταρρυθμίσεις στην Ε.Ε., ενώ συνεχάρη τον Σεμπάστιαν Κουρτς για το "θαυμάσιο εκλογικό αποτέλεσμα" (σ.σ. στις πρόωρες βουλευτικές εκλογές της 29ης Σεπτεμβρίου στις οποίες το Λαϊκό Κόμμα του απέσπασε ποσοστό 37%) και για τον σχηματισμό της νέας κυβέρνησης, που, όπως παρατήρησε, αποδεικνύει ότι η Αυστρία είναι ένας "ενεργός παίκτης".

Η επίσκεψη του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στη Βιέννη ήταν η πρώτη ενός ανώτατου αξιωματούχου της Ε.Ε. μετά την ορκωμοσία της νέας αυστριακής κυβέρνησης στις 7 Ιανουαρίου, ενώ ο καγκελάριος Σεμπάστιαν Κουρτς επισκέφθηκε την περασμένη Κυριακή (12 Ιανουαρίου) τις Βρυξέλλες, όπου είχε συνομιλίες με τη νέα πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και τον επικεφαλής των διαπραγματεύσεων για το Brexit Μισέλ Μπαρνιέ.

Σε αυτή την επίσκεψή του στην έδρα της Ε.Ε., ο Σεμπάστιαν Κουρτς συνάντησε σίγουρα καλύτερη "ατμόσφαιρα" από εκείνη που είχε αντιμετωπίσει κατά την πρώτη εμφάνισή του στις Βρυξέλλες μετά την πρώτη ανάληψη των καθηκόντων του ως Αυστριακού καγκελαρίου τον Δεκέμβριο του 2017.

Και αυτό διότι τότε, πριν από δύο χρόνια, μετέβαινε εκεί ως επικεφαλής μίας ιδιαίτερα αμφιλεγόμενης κυβέρνησης, εξαιτίας της συμμετοχής σε αυτή του ακροδεξιού εθνικιστικού Κόμματος των Ελευθέρων, ενώ τώρα ηγείται ενός κυβερνητικού σχήματος, το οποίο, λόγω της συμμετοχής των Πράσινων σε αυτό, πολλοί θεωρούν ένα είδος προτύπου στην Ευρώπη.

Τελευταία ενημέρωση: Κυριακή, 19 Ιανουαρίου 2020, 01:48