Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ δήλωσε τη Δευτέρα ότι τάσσεται υπέρ της δημιουργίας ενός “ευρωπαϊκού Ινστιτούτου για την κατάρτιση των ιμάμηδων”, αφότου απέτισε φόρο τιμής στα θύματα της ισλαμιστικής επίθεσης που διαπράχθηκε την περασμένη εβδομάδα στη Βιέννη.

“Είναι πολύ σημαντικό να επιδείξουμε αποφασιστικότητα σε αυτό. Νομίζω, για παράδειγμα, ότι σε ευρωπαϊκό επίπεδο θα πρέπει να έχουμε συζητήσεις σχετικά με την ιδέα που είχε αναφερθεί πριν από καιρό, για την ίδρυση ενός ευρωπαϊκού Ινστιτούτου για την εκπαίδευση των ιμάμηδων”, δήλωσε στους δημοσιογράφους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πρέπει να “διασφαλιστεί ότι αυτό το μήνυμα της ανεκτικότητας, του ανοίγματος, θα μπορεί να μεταδοθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο (…), να διασφαλιστεί ότι είναι αποδεκτή η υπεροχή του αστικού δικαίου”, συνέχισε ο πρώην πρωθυπουργός του Βελγίου.

Ο Μισέλ έκανε τις δηλώσεις αυτές έχοντας δίπλα του τον Αυστριακό καγκελάριο Σεμπάστιαν Κουρτς, την παραμονή της μίνι συνόδου κορυφής με τηλεδιάσκεψη στην οποία θα μετάσχουν οι δύο ηγέτες, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν και η Γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ.

Ο Σαρλ Μισέλ, ο οποίος ταξίδεψε στη Βιέννη για να αποδείξει την “ευρωπαϊκή φιλία”, προηγουμένως είχε μεταβεί στο σημείο όπου έγινε η τζιχαντιστική επίθεση, όπου οι Βιεννέζοι άφησαν εκατοντάδες κεριά για να αποτίσουν φόρο τιμής στους τέσσερις νεκρούς από τα πυρά του Κουτίμ Φετζουλάι, πριν από ακριβώς μια εβδομάδα στην καρδιά της αυστριακής πρωτεύουσας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

“Θεωρούμε ότι αυτή η τρομοκρατική απειλή αποτελεί θεμελιώδη, σοβαρή απειλή κατά των αξιών στις οποίες βασίζεται το ευρωπαϊκό σχέδιο και δεν έχουμε την πρόθεση να επιδείξουμε αδυναμία, χαλαρότητα”, επέμεινε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου

Συζήτησε επίσης με τον καγκελάριο Κουρτς το θέμα των μαχητών που ήθελαν να ενταχθούν στις τάξεις του τζιχάντ και ανάμεσά τους, εκείνοι που έχουν επιστρέψει, όπως ο δράστης της επίθεσης της Βιέννης.

“Είναι σημαντικό να έχουμε κοινές στρατηγικές για να διασφαλίσουμε την παρακολούθηση αυτών των ανθρώπων, οι διαδικασίες αποριζοσπαστικοποίησης δεν είναι τόσο απλές”, υπογράμμισε ο Μισέλ.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης