Την ανησυχία της ΕΕ για την ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο εξέφρασε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, κατά την ομιλία του στην 75η Σύνοδο του ΟΗΕ, τονίζοντας ότι «οι μονομερείς ενέργειες και και η παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου πρέπει να σταματήσουν εντελώς».

Συγκεκριμένα, στην ομιλία του ο Σαρλ Μισέλ ανέφερε ότι «η Ευρωπαϊκή Ένωση ανησυχεί για τις εντάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο. Οι μονομερείς ενέργειες και οι παραβιάσεις του Διεθνούς Δικαίου πρέπει να σταματήσουν εντελώς. Μαζί με τα κράτη μέλη μας, καταβάλλουμε εντατικές διπλωματικές προσπάθειες για την εξάλειψη των εντάσεων και την προώθηση του διαλόγου. Με αυτό το πνεύμα, πρότεινα τη διοργάνωση μιας πολυμερούς διάσκεψης για την Ανατολική Μεσόγειο, σε συνεργασία με τα Ηνωμένα Έθνη. Πολλοί παράγοντες έχουν ήδη ανταποκριθεί θετικά και είναι έτοιμοι να συζητήσουν τις λεπτομέρειες, την ημερήσια διάταξη και το χρονοδιάγραμμα. Οι οριοθετήσεις θαλασσίων ζωνών, η ασφάλεια, τα ενεργειακά ζητήματα και η μετανάστευση είναι μερικά από τα θέματα, που πιστεύω ότι πρέπει να αντιμετωπιστούν», τόνισε. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επιπλέον, αναφερόμενος σε άλλα ζητήματα της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ, ο Σαρλ Μισέλ δήλωσε μεταξύ άλλων: «Υποστηρίζουμε τους έξι εταίρους των Δυτικών Βαλκανίων στο μετασχηματισμό και την ένταξή τους. Επαναβεβαιώσαμε την ευρωπαϊκή τους προοπτική. Και μόλις αποφασίσαμε να ξεκινήσουμε ενταξιακές διαπραγματεύσεις με δύο ακόμη χώρες την Αλβανία και τη Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης