Η απόφαση του κυβερνήτη της περιφέρειας Βλαντίμιρ, Βλαντίμιρ Σιπιάγκιν, να υποβληθεί σε θεραπεία για τη νόσο Covid-19 σε μια ιδιωτική κλινική της Μόσχας και όχι στο νοσοκομείο της δικής του περιοχής, προκάλεσε δημόσιες συζητήσεις, την ώρα που η Ρωσία σήμερα κατέγραψε ραγδαία αύξηση θανάτων με 456 νεκρούς λόγω κορωνοϊού.

Η ανισότητα στην παροχή υγειονομικής περίθαλψης μεταξύ της ρωσικής πρωτεύουσας και άλλων περιοχών είναι κάτι που αναγνωρίζει το Κρεμλίνο. Σε μια προσπάθεια μάλιστα να περιοριστεί η ανισότητα αυτή έχει διαθέσει επιπλέον πόρους για τις περιοχές, μερικές από τις οποίες έχουν καταγγείλει ότι αντιμετωπίζουν έλλειψη προσωπικού, εξοπλισμού και κλινών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ωστόσο, ορισμένοι που αντιμετωπίζουν με δυσπιστία την υγειονομική περίθαλψη στην περιφέρεια, θεωρώντας ότι η ελίτ έχει πάντα πρόσβαση σε καλύτερες εγκαταστάσεις περίθαλψης από τους απλούς πολίτες, θεωρούν ότι την άποψη τους επιβεβαίωσε ο Βλαντίμιρ Σιπιαγκίν, κυβερνήτης της περιοχής του Βλαντιμίρ, ο οποίος έχοντας μολυνθεί από τον ιό, ανέφερε με ανάρτηση του στο Facebook αργά το βράδυ της Τρίτης, επέλεξε την νοσηλεία σε ιδιωτική κλινική της Μόσχας για να μην στερήσει μια κλίνη στο νοσοκομείο της περιοχής του (που βρίσκεται 180 χιλιόμετρα ανατολικά της Μόσχας), από κάποιον ασθενή που θα την είχε περισσότερο ανάγκη.

«Πήρα την απόφαση να νοσηλευθώ σε ιδιωτική κλινική της Μόσχας με δικά μου έξοδα, ώστε να μην καταλάβω μια κλίνη στα νοσοκομεία αναφοράς για κορωνοϊό. Ελεύθερα κρεβάτια υπάρχουν λίγα, ενώ υπάρχουν ασθενείς που είναι πολύ πιο βαριά από μένα» έγραψε ο Σιπιάγκιν στην ανάρτησή του, αναφέροντας ότι για μερικές μέρες ήταν υπό παρακολούθηση στην πολυκλινική της περιοχής του στο Βλαντίμιρ, αλλά λόγω επιδείνωσης ο γιατρός του είπε ότι πρέπει να εισαχθεί στο νοσοκομείο. Προσθέτει μάλιστα ότι βρέθηκε θετικός στον κορωνοϊό στις 13 Νοεμβρίου.

«Αυτό είναι ανιδιοτέλεια! Θυσιάζει τον εαυτό του», έγραψε σαρκαστικά στο Twitter η Κίρα Γιαρμίς, εκπρόσωπος του Ρώσου πολιτικού της αντιπολίτευσης Αλεξέι Ναβάλνι.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ένας άλλος χρήστης του Twitter, ο Κιρίλ Έρλικμαν έγραψε: «Ο Βλαντίμιρ Σιπιάγκιν φοβάται να υποβληθεί σε θεραπεία στη δική του περιοχή. Δεν θέλει να εξηγήσει επίσημα γιατί αρνείται να υποβληθεί σε θεραπεία σε περιφερειακό νοσοκομείο».

«Ένας χρυσός άνθρωπος, πάντα σκέφτεται τους ανθρώπους», έγραψε ένας άλλος χρήστης.

Ο εκπρόσωπος του Ρώσου προέδρου Ντμίτρι Πεσκόφ, ερωτηθείς αν ο Σιπιάγκιν έπρεπε να νοσηλευθεί στην περιοχή στην οποία κυβερνά, είπε ότι δεν είναι αρμοδιότητα του Κρεμλίνου το που θα αποφασίσει κάποιος να νοσηλευθεί. «Ο καθένας πρέπει να το αποφασίζει αυτό για τον εαυτό του», είπε ο Πεσκόφ, προσθέτοντας ότι δεν βλέπει τι σχέση έχει το ότι νοσηλεύεται στη Μόσχα και η διασφάλιση της νοσηλείας πολιτών με κορωνοϊό στην περιοχή του». Κατά την άποψη του είναι δύο διαφορετικά ζητήματα, τα οποία είναι αμφίβολο να μπορούν να συσχετισθούν. Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου είπε επίσης ότι «πολλοί κυβερνήτες αυτή τη στιγμή νοσηλεύονται, είναι σε απομόνωση λόγω του κορωνοϊού, αλλά δεν παύουν να εργάζονται εξ αποστάσεως και να ασκούν τα καθήκοντα τους».

Όπως αναφέρει η εφημερίδα Novaya Gazeta, στη Ρωσία έχουν μολυνθεί από κορωνοϊό 20 κυβερνήτες περιοχών, συμπεριλαμβανομένου του Βλαντίμιρ Σιπιάγκιν.

Mε πληροφορίες από Reuters, TASS, Novaya Gazeta

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης