Σαββατοκύριακο διαδηλώσεων στο Βελιγράδι. Η αντιπολίτευση επικέντρωσε το ενδιαφέρον της στο ραδιοτηλεοπτικό μέγαρο, το οποίο κατελήφθη για αρκετή ώρα και την Κυριακή περικυκλώθηκε το προεδρικό.

Οι αντικυβερνητικοί διαδηλωτές με σφυρίχτρες φώναζαν το σύνθημα «έχεις τελειώσει», όπως ακριβώς και στις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις εναντίον του Μιλόσεβιτς, τον Οκτώβριο του 2000.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πολλοί αντικυβερνητικοί διαδηλωτές κατόρθωσαν να σπάσουν τον αστυνομικό κλοιό και να φτάσουν στην είσοδο του προεδρικού μεγάρου.

Περισσότεροι από 2.000 συμμετείχαν στις διαδηλώσεις της Κυριακής στο Βελιγράδι, σύμφωνα με εκτιμήσεις του πρακτορείου RIA-Novosti.

«Η Σερβία είναι μια δημοκρατική χώρα, μια χώρα δικαίου και τάξης, και ξέρει πώς να ανταποκριθεί» δήλωσε ο πρόεδρος Αλεξάνταρ Βούτσιτς, χαρακτηρίζοντας τους διαδηλωτές «φασίστες, χούλιγκαν και κλέφτες».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι διαδηλωτές – που απαιτούν μεγαλύτερη ελευθερία των μέσων ενημέρωσης και ελεύθερες εκλογές – φώναξαν «Παραιτήσου!».

Αλλά ο πρόεδρος Βούτσιτς δεν υποκύπτει στην πίεση και απαντά: «Δεν σας φοβάμαι».

Έξω από το κτήριο της σερβικής Προεδρίας στο Βελιγράδι, οι διαδηλωτές ξήλωσαν τους φράχτες ασφαλείας καθώς πλησίαζαν και προσπάθησαν να εισέλθουν στο Προεδρικό Μέγαρο, αλλά εμποδίστηκαν από την αστυνομία. Κατά τη διάρκεια της διαδήλωσης έγιναν αρκετές συλλήψεις.

Οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν έξω από το Προεδρικό Μέγαρο στο παλάτι του Novi Dvor που βρίσκεται στο κέντρο της σερβικής πρωτεύουσας πριν από το μεσημέρι της Κυριακής, όταν ο πρόεδρος Βούτσιτς ετοιμαζόταν να πραγματοποιήσει συνέντευξη Τύπου.

Έμειναν εκεί για αρκετές ώρες πριν μεταβούν στην έδρα της αστυνομίας για να ζητήσουν την απελευθέρωση των συλληφθέντων ακτιβιστών. Καθώς ο αρχηγός του κράτους μιλούσε στον Τύπο, οι ακτιβιστές της αντιπολίτευσης χρησιμοποίησαν ένα φορτηγό για να σπάσουν τον κλοιό της αστυνομίας και να μπλοκάρουν το κτήριο.

Ο Σέρβος ηγέτης αργότερα δημοσίευσε φωτογραφία του που εμφανίζεται να παίζει σκάκι στο πολιορκημένο προεδρικό μέγαρο με τον υπουργό Εσωτερικών Nebojsa Stefanovic για να δείξει την ηρεμία του.

Ο πρόεδρος Βούτσιτς παρέμεινε ήρεμος κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, η οποία πραγματοποιήθηκε παρά τη συγκέντρωση και τις διαδηλώσεις από το πλήθος έξω από το κτήριο.

«Το κράτος δεν θα επιτρέψει τη βία. Εκείνοι που πιστεύουν ότι είναι σε θέση να επιτύχουν πολιτικά κέρδη μέσω της βίας κάνουν λάθος» είπε.

Οι διαδηλωτές είχαν ενώσει τα χέρια τους και τραγουδούσαν τον σερβικό εθνικό ύμνο. Η αστυνομία απέφυγε τη χρήση βίας εναντίον τους, αλλά τους κράτησε έξω από το προεδρικό.

«Ο αγώνας μόλις έχει αρχίσει. Απλώς έχουμε ενιαία απαίτηση – την παραίτηση του Βούτσιτς» δήλωσε ο Μπόσκο Ομπράντοβιτς, από τους επικεφαλής της διαδήλωσης και ηγέτης του εθνικιστικού κόμματος Dveri Srpske.

Ένας άλλος κορυφαίος αντιπολιτευόμενος, ο Βουκ Γέρεμιτς, ο οποίος έχει διατελέσει  υπουργός Εξωτερικών της Σερβίας (2007-2012) και πρόεδρος της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών (2012-13), δήλωσε ότι αναμένει από τον πρόεδρο να συναντήσει τους διαδηλωτές και να τους μιλήσει.

Η αντιπολίτευση συσπειρώνεται στη Σερβία από τον Δεκέμβριο. Από τους σημαντικότερους παράγοντες του αντιπολιτευτικού κινήματος είναι ο Μπόσκο Ομπράντοβιτς, ο ηγέτης του ακροδεξιού κόμματος Dveri.

Ήταν από εκείνους που συμμετείχαν στην κατάληψη του κτηρίου του δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού σταθμού RTS το Σάββατο και, σύμφωνα με το Balkan Insight, οδηγήθηκε εκτός από αστυνομικούς.
«Δεν ζητάμε πολλά» δήλωσε ο Ομπράντοβις μιλώντας από τον τηλεοπτικό σταθμό. «Μια εκπομπή άμεσα, με τη συμμετοχή ενός εκπροσώπου των διοργανωτών των διαμαρτυριών, όχι μόνον των πολιτικών».

Ο πρόεδρος Vucic αποκάλεσε τον Obradovic «φασίστα».

Ο πρόεδρος επέκρινε τους ηγέτες των διαδηλώσεων λέγοντας ότι «ο φασίστας Ομπράντοβιτς και οι ολιγάρχες  Ντράγκαν Ντίλας και Γέρεμιτς, που αρπάζουν 500 εκατομμύρια δολάρια, θέλουν να επιστρέψουν στην εξουσία για να συνεχίσουν να κλέβουν. Τη Σερβία».

«Η Σερβία της γενναιότητας και της ειλικρίνειας κερδίζει πάντα τη βία» πρόσθεσε.

Σύνταξη: Κώστας Μπετινάκης

Πληροφορίες από BBC, AFP, AP, RT.com

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης