Σε 30 ημερών φυλάκιση καταδικάστηκε ο Αλεξέι Ναβάλνι

Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 15 Μαΐου 2018, 18:47
Σε 30 ημερών φυλάκιση καταδικάστηκε ο Αλεξέι Ναβάλνι
Το δικαστήριο Τβερσκόι της Μόσχας επέβαλε ποινή φυλάκισης 30 ημερών στον ηγέτη της εξωκοινοβουλευτικής αντιπολίτευσης Αλεξέι Ναβάλνι, επειδή στις 5 Μαΐου, δύο μέρες δηλαδή πριν την ορκωμοσία του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, διοργάνωσε στη Μόσχα συγκέντρωση διαμαρτυρίας χωρίς την έγκριση των αρχών, με κεντρικό σύνθημα ο Πούτιν «δεν είναι ο τσάρος μας».

Η κατηγορία κατά του ηλικίας 41 ετών Αλεξέι Ναβάλνι, συνίσταται στο ότι παραβίασε για μια ακόμη φορά τη σχετική νομοθεσία που αφορά τη διοργάνωση ή τη διεξαγωγή συγκεντρώσεων, διαδηλώσεων, πορειών.

Ο ίδιος ο Ναβάλνι αρνήθηκε ότι παραβίασε την νομοθεσία και χαρακτήρισε το κατηγορητήριο παράνομο και γελοίο. «Είδατε την ταυτότητα μου; Την είδατε: Είμαι πολίτης της Ρωσικής Ομοσπονδίας και δεν μπορεί να μου απαγορεύσει κανείς την διοργάνωση κάποιων εκδηλώσεων. Και μάλιστα δεν ήμουν εγώ, αλλά κάποιοι πολίτες που υπέβαλλαν αίτηση για την συγκέντρωση, στην οποία εγώ πήγα» δήλωσε ο Ναβάλνι, λέγοντας ότι η εκδήλωση ήταν «απολύτως ειρηνική».

Η δικηγόρος του Ναβάλνι Όλγα Μιχαήλοβα αναφερόμενη στην κατηγορία για απείθεια σε αστυνομικό, ζήτησε από το δικαστήριο να θεωρήσει τις ενέργειες του αστυνομικού μη νόμιμες, όπως και να αποσυρθούν ως αβάσιμα κάποια αποδεικτικά στοιχεία που περιλαμβάνει το κατηγορητήριο, υποστηρίζοντας ότι ο Ναβάλνι δεν ενήργησε κατά παράβαση του νόμου, αλλά «μιλούσε ειρηνικά με τους δημοσιογράφους κοντά στο άγαλμα του Πούτσκιν, μέχρι την στιγμή που συνελήφθη».

Στις συγκεντρώσεις οι οποίες διοργανώθηκαν σε διάφορες πόλεις της Ρωσίας συνελήφθησαν περισσότερα από 1.600 άτομα. Ο Ναβάλνι όταν συνελήφθη κατηγορήθηκε για απείθεια στην αστυνομία και για κατά συρροή παραβίαση της σχετικής νομοθεσίας που αφορά την διοργάνωση συγκεντρώσεων. Στη συνέχεια αφέθηκε ελεύθερος μέχρι τη δικάσιμο.

Στη δικογραφία αναφέρεται ότι ο Ναβάλνι γνώριζε ότι οι αρχές δεν είχαν εγκρίνει τη δημόσια εκδήλωση στο κέντρο της πόλης, ωστόσο «ενεργώντας ως διοργανωτής εκδήλωσης σε δημόσιο χώρο», ο ίδιος από τις 28 Απριλίου έως τις 4 Μαΐου, καλούσε τους υποστηρικτές του να συμμετάσχουν στην συγκέντρωση της 5ης Μαΐου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 15 Μαΐου 2018, 18:48