Σε 4 ως 5.000 υπολογίζονται οι Αφγανοί που διασχίζουν τα σύνορα και εισέρχονται καθημερινά στο Ιράν από τον Αύγουστο που οι Ταλιμπάν κατέλαβαν την εξουσία στο Αφγανιστάν και εκατοντάδες χιλιάδες αναμένεται να φτάσουν στη χώρα τον χειμώνα, ανακοίνωσε σήμερα το Νορβηγικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες (NRC).

Η άφιξη αυτού του αριθμού Αφγανών καθημερινά έχει αυξήσει σημαντικά τις ανθρωπιστικές ανάγκες του Ιράν, σημείωσε το Norwegian Refugee Council σε ανακοίνωσή του, στην οποία απηύθυνε έκκληση για την αύξηση της οικονομικής βοήθειας προς το Ιράν, το οποίο ήδη παλεύει να αντιμετωπίσει δική του βαθειά οικονομική κρίση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

“Χιλιάδες εξαντλημένες γυναίκες, παιδιά και άνδρες διασχίζουν καθημερινά τα σύνορα ανάμεσα στο Αφγανιστάν και το Ιράν, αναζητώντας ασφάλεια, και το Ιράν δεν μπορεί να υποδεχθεί τόσο μεγάλο αριθμό Αφγανών με τόσο μικρή υποστήριξη από τη διεθνή κοινότητα”, υπογράμμισε κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στο Ιράν αυτήν την εβδομάδα ο γενικός γραμματέας του NRC Γιαν Έγκελαντ, όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση.

Σύμφωνα με το NRC, έως και 300.000 Αφγανοί έχουν διασχίσει τα σύνορα μετά την νίκη των Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν και ο Έγκελαντ σημείωσε ότι “δεν μπορούμε να περιμένουμε από το Ιράν να φιλοξενεί τόσο πολλούς Αφγανούς με τόσο λίγη βοήθεια από την διεθνή κοινότητα”.

“Θα πρέπει να υπάρξει άμεσα μια αύξηση της βοήθειας τόσο στο εσωτερικό του Αφγανιστάν, όσο και στις γειτονικές χώρες όπως το Ιράν πριν από την έλευση του τρομερού ψύχους του χειμώνα”, προειδοποίησε ο γενικός γραμματέας της μη κυβερνητικής οργάνωσης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το Ιράν και το Πακιστάν φιλοξενούν μαζί περίπου το 90% των 5 εκατομμυρίων Αφγανών που έχουν διαφύγει από τη χώρα τους, αν και δεν υπολογίζονται όλοι ως πρόσφυγες.

“Επαινούμε το Ιράν για την υποδοχή και την φιλοξενία εκατομμυρίων Αφγανών τις τελευταίες τέσσερις δεκαετίες. Άλλα τώρα εναπόκειται στην διεθνή κοινότητα να κινητοποιηθεί για να υποστηρίξει τους γείτονες του Αφγανιστάν και να τους βοηθήσει να υποδεχθούν πρόσφυγες. Οι Αφγανοί αντιπροσωπεύουν έναν από τους μεγαλύτερους πληθυσμούς προσφύγων στον κόσμο”, υπογράμμισε ο Έγκελαντ.

Σύμφωνα με υπηρεσίες του ΟΗΕ, έως και 22,8 εκατομμύρια άνθρωποι, περισσότεροι από τον μισό πληθυσμό των 39 εκατομμυρίων κατοίκων του Αφγανιστάν, αντιμετωπίζουν οξεία επισιτιστική ανασφάλεια, σε σύγκριση με 14 εκατομμύρια μόλις πριν από δύο μήνες.

Στην ανακοίνωση της μη κυβερνητικής οργάνωσης, ο Έγκελαντ επισημαίνει εξάλλου ότι “η οικονομία του Αφγανιστάν καταρρέει και η ανθρωπιστική κρίση εντείνεται”.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η Υπάτη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) απηύθυνε έκκληση για την συγκέντρωση 300 εκατομμυρίων δολαρίων για να βοηθήσει περίπου 515.000 ανθρώπους που θα ενδέχεται να εγκαταλείψουν το Αφγανιστάν ως το τέλος της χρονιάς. Μόνον το 32% του ποσού έχει συγκεντρωθεί μέχρι στιγμής”.

“Πιστεύω ότι ο κόσμος δεν έχει καταλάβει πόσο τεράστια είναι η κρίση σε όλη την περιοχή. Από τον Αύγουστο που κατέλαβαν την εξουσία οι Ταλιμπάν, 300.000 Αφγανοί έχουν φτάσει στο Ιράν”, επανέλαβε ο Έγκελαντ και τόνισε: “Επείγει να προσφέρουμε μεγαλύτερη υποστήριξη στο Ιράν. Οφείλουμε να βοηθήσουμε τον κόσμο περισσότερο και καλύτερα”.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης