Σε θερμοκρασίες Σιβηρίας η συνάντηση Μέρκελ-Γιλντιρίμ

Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 16 Φεβρουαρίου 2018, 07:29
Σε θερμοκρασίες Σιβηρίας η συνάντηση Μέρκελ-Γιλντιρίμ
Η σημασία της συνάντησης της Γερμανίδας καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ με τον Τούρκο πρωθυπουργό Μπιναλί Γιλντιρίμ στο Βερολίνο περιορίσθηκε στο γεγονός ότι οι δύο πλευρές επικοινωνούν εκ νέου σε ανώτατο πολιτικό επίπεδο. Ενδεικτική για αυτήν την εκτίμηση είναι η δήλωση της κυρίας Μέρκελ στη συνέντευξη Τύπου μετά την ολοκλήρωση των συνομιλιών: Η επίσκεψη συνιστά «ένα μήνυμα ότι και οι δύο πλευρές ενδιαφέρονται να βελτιώσουν τις γερμανοτουρκικές σχέσεις, πιθανώς στη βάση κοινών αξιών, αλλά αυτό δεν είναι προς το παρόν και τόσο εύκολο».

Η σημασία της συνάντησης της καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ με τον Τούρκο πρωθυπουργό Μπιναλί Γιλντιρίμ στο Βερολίνο περιορίσθηκε στο γεγονός ότι οι δύο πλευρές επικοινωνούν εκ νέου σε ανώτατο πολιτικό επίπεδοΤην πρωτοβουλία για τη συνάντηση είχε αναλάβει ο Τούρκος πρωθυπουργός. Ο κ. Γιλντιρίμ είχε ζητήσει την περασμένη εβδομάδα να επισκεφθεί την κα Μέρκελ με αφορμή τη συμμετοχή του στην ετήσια Διάσκεψη του Μονάχου για την Ασφάλεια την Παρασκευή και το Σάββατο. Αρχικά προβλεπόταν μόνο η συμμετοχή του υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου σε αυτήν την εκδήλωση. Στο Βερολίνο εκτιμάται πως η επίσκεψη του κ. Γιλντιρίμ στη Γερμανία συνδέεται με την προσπάθεια της Τουρκίας να αντιμετωπίσει τον κίνδυνο της πολιτικής απομόνωσης από τους δυτικούς εταίρους.

Καθ' όλη τη διάρκεια των δηλώσεών της στη συνέντευξη Τύπου στην καγκελαρία η Γερμανίδα καγκελάριος χρησιμοποίησε μια σκληρή γλώσσα. Χωρίς περιστροφές αναφέρθηκε στην περίπτωση του δημοσιογράφου Ντενίζ Γιουτζέλ, ο οποίος εδώ και έναν χρόνο κρατείται χωρίς κατηγορητήριο των εισαγγελικών αρχών. Όπως τόνισε η κα Μέρκελ, τόσο η υπόθεσή του όσο και οι υποθέσεις των άλλων Γερμανών που κρατούνται για πολιτικούς λόγους στην Τουρκία συνιστούν για το Βερολίνο «κατεπείγον» θέμα. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση η Γερμανίδα καγκελάριος κατέστησε σαφές ότι δεν πρόκειται να γίνει καμία συνδιαλλαγή. Δεν πρόκειται, δηλαδή, η Γερμανία να εξάγει όπλα στην Τουρκία για να πετύχει την αποφυλάκισή τους.

Από τη μεριά του, ο εμφανώς συγκρατημένος Τούρκος πρωθυπουργός επανέλαβε τις δηλώσεις που έκανε πριν από την επίσκεψή του αναφορικά με τον Ντενίζ Γιουτζέλ. Εξέφρασε, δηλαδή, την ελπίδα πως ο δημοσιογράφος θα αποφυλακιστεί και πως σύντομα θα ξεκινήσει η δίκη του. Επιδιώκοντας να αιτιολογήσει την κωλυσιεργία της τουρκικής Δικαιοσύνης σε αυτήν την υπόθεση ο κ. Γιλντιρίμ ανέφερε τις δεκάδες χιλιάδες δίκες που απασχόλησαν τα δικαστήρια μετά το πραξικόπημα.

Καμία «έκπτωση» στην Τουρκία

O Ντενίζ ΓιουτζέλΣε άλλο σημείο της ενημέρωσης των δημοσιογράφων η καγκελάριος ρωτήθηκε για την υπόσχεση της Ε.Ε. σε ό,τι αφορά στην κατάργηση της βίζας για Τούρκους πολίτες που επισκέπτονται την Ε.Ε. Η Μέρκελ κατέστησε σαφές πως προϋπόθεση για αυτό το μέτρο είναι η εκπλήρωση των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η Άγκυρα στο πλαίσιο της συμφωνίας για το προσφυγικό. Όσον αφορά στο τουρκικό αίτημα για διεύρυνση της Τελωνειακής Ένωσης Τουρκίας-Ε.Ε. η καγκελάριος τόνισε ότι το θέμα θα τεθεί στην ημερησία διάταξη μόνον αν προηγουμένως σημειωθεί πρόοδος στη λειτουργία του κράτους δικαίου στην Τουρκία. «Θα χρειασθεί ακόμη πολύ χρόνος» δήλωσε η Ά. Μέρκελ, προσθέτοντας ότι «μέχρι στιγμής δεν υπάρχει πρόοδος».

Στη συνέχεια η καγκελάριος αναφέρθηκε και στην τουρκική επέμβαση στη βορειοδυτική Συρία. Ενώ αναγνώρισε το δικαίωμα της Άγκυρας για αυτοάμυνα, εξέφρασε την ανησυχία της για την ένταση που επικρατεί στις σχέσεις Τουρκίας-ΗΠΑ. Ο Τούρκος πρωθυπουργός, πάντως, απέφυγε να σχολιάσει το «οθωμανικό χαστούκι» με το οποίο απείλησε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τις Ηνωμένες Πολιτείες σε περίπτωση που δεν σταματήσουν να παρέχουν βοήθεια στις κουρδικές δυνάμεις στη Συρία.

Πηγή: Deutsche Welle

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 16 Φεβρουαρίου 2018, 08:10