Το διαστημικό τηλεσκόπιο «Κέπλερ» εισήλθε ξαφνικά σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω κάποιου προβλήματος, όπως έκανε γνωστό η Αμερικανική Διαστημική Υπηρεσία (NASA), η οποία ξεκίνησε προσπάθεια να σώσει τον πιο διάσημο «κυνηγό» εξωπλανητών, με αβέβαιη όμως κατάληξη.

Το τηλεσκόπιο είχε τεθεί σε λειτουργία το 2009 και η αρχική φάση της αποστολής του είχε ολοκληρωθεί πρόωρα το 2013 λόγω βλάβης, ενώ από το 2014 ξεκίνησε -έστω και με περιορισμένη λειτουργικότητα- η δεύτερη φάση του τηλεσκοπίου (γνωστή ως Κ2).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τώρα, η NASA ετοιμαζόταν να του αναθέσει μια νέα αποστολή ερευνών, στρέφοντάς το προς το κέντρο του γαλαξία μας, αλλά -36 ώρες πριν γίνει η σχετική «μανούβρα»- προέκυψε το αναπάντεχο πρόβλημα.

Έως σήμερα το «Κέπλερ», το οποίο φέρει το όνομα του Γερμανού αστρονόμου του 17ου αιώνα Γιοχάνες Κέπλερ, έχει εντοπίσει σχεδόν 5.000 πλανήτες εκτός του ηλιακού μας συστήματος (εξωπλανήτες), εκ των οποίων περίπου 1.040 είναι ήδη επιβεβαιωμένοι και από άλλα τηλεσκόπια.

Αυτήν τη στιγμή το «Κέπλερ», λόγω της επείγουσας κατάστασης στην οποία έχει τεθεί, καίει πιο γρήγορα τα καύσιμά του και στέλνει ελάχιστα στοιχεία στους χειριστές του στη Γη, το Κέντρο Ames στην Καλιφόρνια. Η τελευταία κανονική επαφή με το τηλεσκόπιο είχε γίνει στις 4 Απριλίου και το νέο πρόβλημα εκτιμάται ότι εμφανίσθηκε στις 6 του μηνός, αλλά έγινε τώρα γνωστό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η απόσταση του «Κέπλερ» από τον πλανήτη μας, γύρω στα 120 εκατομμύρια χιλιόμετρα, καθιστά δύσκολη την επισκευή του. Τα σήματα χρειάζονται 13 λεπτά για ταξιδέψουν από το «Κέπλερ» στη Γη και πίσω.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης