Αποκομμένο είναι το Ηνωμένο Βασίλειο από το μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης μετά τη διακοπή των ταξιδιωτικών συνδέσεων από όλο και περισσότερες χώρες, λόγω του φόβου για το νέο στέλεχος του κορωνοϊού που εντοπίστηκε στη χώρα, μετά τις ανακοινώσεις του Μπ. Τζόνσον. Παρά τις διαβεβαιώσεις των ειδικών ότι ο ιός αυτός δεν είναι πιο θανατηφόρος από τον κορωνοϊό, οι αντιδράσεις των ηγετών από πολλές ευρωπαϊκές και μη χώρες είναι εμφανείς.

Μέχρι στιγμής η Γαλλία, η Γερμανία, η Ιταλία, η Ολλανδία, η Ιρλανδία, το Βέλγιο, το Ισραήλ και ο Καναδάς διέκοψαν τις αεροπορικές συνδέσεις τους με τη Βρετανία. Στα αεροδρόμια της Αγγλίας επικρατεί χάος, όπως και στους δρόμους της χώρας, καθώς υπάρχουν ουρές χιλιομέτρων από τα φορτηγά και τα ΙΧ των επιβατών που προσπαθούν να φύγουν άρον άρον από τη χώρα, πριν αποκλειστεί η είσοδός τους από τις γειτονικές. Ήδη στο αεροδρόμιο του Χίθροου στο Λονδίνο, πολίτες περιμένουν οδηγίες από τις αεροπορικές εταιρείες για το εάν θα καταφέρουν ή όχι να ταξιδέψουν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Γαλλία έκλεισε τα σύνορά της με τη Βρετανία για τη μετακίνηση ανθρώπων και φορτηγών, αποκλείοντας τη σημαντικότερη εμπορική της αρτηρία με την ηπειρωτική Ευρώπη. Ο υπουργός Μεταφορών της Βρετανίας Γκραντ Σαπς χαρακτήρισε το βήμα αυτό απρόσμενο.

«Βρίσκομαι σε επαφή με τον ομόλογό μου στη Γαλλία και κάνουμε ό,τι μπορούμε για να οδηγήσουμε στην επαναλειτουργία του. Στην πραγματικότητα μας είπαν ότι θέλουν να ξαναρχίσουν οι επιχειρήσεις μεταφορών το ταχύτερο δυνατό» δήλωσε ο Σαπς στο Sky. Ο Βρετανός υπουργός σημείωσε ότι η άρση των απαγορεύσεων το ταχύτερο δυνατό αποτελεί προτεραιότητά του, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι, δεδομένης της προετοιμασίας της Βρετανίας για το τέλος της μεταβατικής περιόδου του Brexit, η χώρα είναι έτοιμη.

Η βρετανική κυβέρνηση έχει ενεργοποιήσει σχέδια έκτακτης ανάγκης για να αντιμετωπίσει καθυστερήσεις στις μεταφορές στο Κεντ στη νότια Αγγλία. Φορτηγά βρίσκονται ακινητοποιημένα στον αυτοκινητόδρομο M20, ο οποίος έχει κλείσει στην κανονική κυκλοφορία. Κοντινό αεροδρόμιο θα χρησιμοποιηθεί επίσης για την τοποθέτηση φορτίων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το ταξιδιωτικό χάος σημειώνεται μόλις μερικές ημέρες πριν από τη λήξη της μεταβατικής περιόδου για το Brexit με ή χωρίς μια εμπορική συμφωνία, οι διαπραγματεύσεις για την οποία συνεχίζονται μεταξύ της Βρετανίας και της ΕΕ.

Σε 7ήμερη καραντίνα οι ταξιδιώτες από την Αγγλία προς την Ελλάδα

Υπενθυμίζεται ότι η χώρα μας από το πρωί της Δευτέρας 21 Δεκεμβρίου θέτει σε 7ημερη υποχρεωτική καραντίνα όσους φθάνουν από τη Βρετανία, ενώ προς το παρόν δεν έχει αποφασιστεί διακοπή αεροπορικών συνδέσεων.

Σύμφωνα με την αεροπορική οδηγία της Υπηρεσίας Πολιτικής Προστασίας, όλοι οι επιβάτες που εισέρχονται στην Ελλάδα με πτήσεις από το Ηνωμένο Βασίλειο θα υπόκεινται σε επταήμερο υποχρεωτικό προληπτικό περιορισμό κατ’ οίκον ή στον τόπο προσωρινής διαμονής που δηλώνεται στη φόρμα PLF, εκτός αν παραμένουν στην Ελλάδα για μικρότερο χρονικό διάστημα, οπότε ο προσωρινός περιορισμός ισχύει γι’ αυτό το χρονικό διάστημα, μέχρι την αναχώρησή τους.

Σε ισχύ βρίσκεται η υποχρέωση όλων των ταξιδιωτών από το εξωτερικό να έχουν αρνητικό μοριακό (PCR) τεστ 72 ωρών και να συμπληρώνουν υποχρεωτικά τη φόρμα PLF στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://travel.gov.gr/. Επιπρόσθετα, όλοι οι επιβάτες που εισέρχονται στην ελληνική επικράτεια από το Ηνωμένο Βασίλειο υπόκεινται και σε υποχρεωτικά rapid tests για το χρονικό διάστημα έως και τις 7 Ιανουαρίου 2021 τα μεσάνυχτα.

 

 

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης