Η Ινδία πρόκειται να αγοράσει 36 μαχητικά αεροσκάφη Rafale της Dassault Aviation, όπως ανακοίνωσε το βράδυ της Μ. Παρασκευής ο Ινδός πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι, ο οποίος πραγματοποιεί διήμερη επίσημη επίσκεψη στη Γαλλία.

Οι όροι και οι προϋποθέσεις της σύμβασης δεν έχουν ακόμη οριστικοποιηθεί, διευκρίνισε ο Μόντι, κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Ζήτησα από τον πρόεδρο Ολάντ να μας παραδώσει 36 Rafale, έτοιμα να πετάξουν» ανέφερε ο Ναρέντρα Μόντι.

Η αγορά των 36 μαχητικών γαλλικής κατασκευής Rafale από την Ινδία δεν σχετίζεται με μια πολύ μεγαλύτερη παραγγελία, την οποία ακόμη διαπραγματεύονται οι δύο χώρες, όπως δήλωσε πηγή στο γαλλικό Υπουργείο Αμύνης.

Η αγορά των 36 μαχητικών που κατασκευάζει η Ντασό, την οποία ανακοίνωσε ο Μόντι, παραμένει «χωριστή από τη σύμβαση η οποία συζητείται για τρία χρόνια», ανέφερε η πηγή αυτή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η αξία της μεγαλύτερης παραγγελίας – αφορά σε συνολικά 126 μαχητικά – αποτιμάται πλέον σε περίπου 20 δισ. δολάρια, αν και αρχικά το κόστος υπολογιζόταν ότι θα ανέλθει σε $12 δισ., κυρίως επειδή το Νέο Δελχί θέτει ως προϋπόθεση τη μεταφορά τεχνογνωσίας και τεχνολογίας και την κατασκευή των 108 από τα μαχητικά αυτά εντός Ινδίας.

«Τους όρους και τις προϋποθέσεις θα διαπραγματευθούν (τώρα) οι υπηρεσίες μας, οι οποίες θα συζητήσουν σε βάθος για να προχωρήσουμε» πρόσθεσε.

Το συμβόλαιο αναμένεται να ανέλθει σε περίπου 4 δισ. ευρώ, καθώς η τιμή κάθε Rafale προς εξαγωγή εκτιμάται πως ανέρχεται σε 110 εκατ. ευρώ χωρίς οπλισμό.

Η ινδική κυβέρνηση θέλει να αποκτήσει «το συντομότερο δυνατόν» τα 36 μαχητικά αυτά, λόγω των «κρίσιμων επιχειρησιακών αναγκών» της ινδικής Πολεμικής Αεροπορίας, είπε ο Μόντι.

Ο Ναρέντρα Μόντι, ο οποίος ανέλαβε καθήκοντα το 2014, επιδιώκει να αρθεί το αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις για τη μεγαλύτερη αγορά, με στόχο τον εκσυγχρονισμό της ινδικής ΠΑ, η οποία σήμερα διαθέτει αρκετά εντελώς πεπαλαιωμένα αεροσκάφη, όπως τα ρωσικά Mig 21.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης