Σε αμερικανική μαύρη λίστα ο αντιπρόεδρος της Βενεζουέλας για εμπόριο ναρκωτικών

Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 14 Φεβρουαρίου 2017, 04:53
Σε αμερικανική μαύρη λίστα ο αντιπρόεδρος της Βενεζουέλας για εμπόριο ναρκωτικών
Οι Ηνωμένες Πολιτείες περιέλαβαν σε μαύρη λίστα τον αντιπρόεδρο της Βενεζουέλας Ταρέκ ελ Αϊσαμί και έναν συνεργάτη του για διακίνηση ναρκωτικών, στην πρώτη κίνηση της κυβέρνησης Τραμπ εναντίον στελεχών της κυβέρνησης του προέδρου Νικολάς Μαδούρο για ξέπλυμα χρημάτων και εμπόριο ναρκωτικών.

Το αμερικανικό Υπουργείο Οικονομικών είπε ότι υπέβαλε κυρώσεις στον ελ Αϊσαμί υπό τον νόμο ορισμού ξένων αρχηγών ναρκωτικών δικτύων και στον συνεργό του Σαμάρκ Λόπες Μπέγιο, για υλική υποστήριξη, οικονομική υποστήριξη ή υλικό ή υπηρεσίες που υποστηρίζουν τις δράσεις του ελ Αϊσαμί.

Επιπλέον, το Τμήμα Ελέγχου Ξένων Περιουσιακών Στοιχείων του υπουργείου στοχοποίησε 13 εταιρείες που αποτελούν ιδιοκτησία του Λόπες Μπέγιο ή βρίσκονται υπό τον έλεγχο τον δικό του ή τρίτων που αποτελούν διεθνές δίκτυο περιλαμβάνοντας τις Βρετανικές Παρθένες Νήσους, τον Παναμά, τη Βραζιλία, τις ΗΠΑ και τη Βενεζουέλα.

«Ο ελ Αϊσαμί διευκόλυνε αποστολές ναρκωτικών από τη Βενεζουέλα, για να συμπεριλάβει τον έλεγχο αεροπλάνων που απογειώνονται από βάσεις της Βενεζουέλας, καθώς και τον έλεγχο των οδών των ναρκωτικών μέσω των λιμανιών της Βενεζουέλας» ανέφερε ανώτατο στέλεχος της αμερικανικής κυβέρνησης σε τηλεφωνική συνέντευξη με δημοσιογράφους.

«Ο ελ Αϊσαμί επέβλεπε ή κατείχε μερίδιο των αποστολών ναρκωτικών βάρους πάνω από 1.000 κιλά από τη Βενεζουέλα πολλαπλές φορές, περιλαμβανόμενων και αποστολών από το Μεξικό και προς τις Ηνωμένες Πολιτείες» είπε ο αξιωματούχος, μιλώντας υπό το καθεστώς ανωνυμίας.

Ο Λόπες Μπέγιο, σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους, αποτελούσε το «δεξί χέρι» του ελ Αϊσαμί στο ξέπλυμα χρημάτων που προέρχονται από το εμπόριο ναρκωτικών και την αγορά περιουσιακών στοιχείων.

Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 14 Φεβρουαρίου 2017, 08:27