Συνεχίζεται για έκτη ημέρα η αγωνία για τους πρόσφυγες και μετανάστες που μετά τη διάσωσή τους παραμένουν στο πλοίο «Diciotti», στο λιμάνι της Κατάνια, καθώς η ιταλική κυβέρνηση έχει απαγορεύσει την αποβίβασή τους.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, από τους δεκαέξι διασωθέντες του πλοίου Diciotti που μεταφέρθηκαν εκτάκτως πριν λίγο στην ξηρά, τρεις άνθρωποι πάσχουν από φυματίωση και δυο από πνευμονία. Παράλληλα, σε πολλούς επιβάτες πριν τέσσερις ημέρες είχε διαγνωστεί ψώρα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Την απόφαση για την άμεση αποβίβαση έλαβαν γιατροί του εθνικού συστήματος υγείας της Κατάνια. Στο μεταξύ, στον χώρο του λιμανιού πραγματοποιείται αντιρατσιστική εκδήλωση, με την συμμετοχή οργανώσεων της Καθολικής Εκκλησίας και της άκρας αριστεράς και αίτημα την άμεση αποβίβαση όλων των μεταναστών και προσφύγων. Η συντριπτική τους πλειοψηφία προέρχεται από την Ερυθραία και οι υπεύθυνοι ανθρωπιστικών οργανώσεων τονίζουν ότι αυτό σημαίνει πως θα πρέπει να τους δοθεί άσυλο.

Όπως φημολογείται, θεωρείται αρκετά πιθανό το υπουργείο εσωτερικών της Ρώμης να επιτρέψει την αποβίβαση μέσα στις επόμενες εικοσιτέσσερις ώρες, αφού θα έχει προηγηθεί η καταγραφή των στοιχείων των μεταναστών, πάνω στο πλοίο της ακτοφυλακής.

«Πληγή» στις σχέσεις Ιταλίας – ΕΕ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η υπόθεση έχει προκαλέσει ρήξη στις σχέσεις της Ρώμης με την ΕΕ, μιας και η κυβέρνηση του Τζουζέπε Κόντε, τόσο δια στόματος του ίδιου του πρωθυπουργού, όσο και με παρεμβάσεις των κυβερνητικών εταίρων Λουίτζι Ντι Μάιο και Ματέο Σαλβίνι τηρεί ιδιαίτερα σκληρή στάση, απειλώντας ακόμη και με διακοπή χρηματοδότησης από την πλευρά της Ρώμης προς την Κομισιόν, αν οι Ευρωπαίοι εταίροι δεν συμφωνήσουν να δεχθούν πρόσφυγες και μετανάστες από το πλοίο.

Από την πλευρά της η Κομισιόν υπογράμμισε ότι δεν πρόκειται να υποκύψει σε απειλές, ενώ, χθες, οι συζητήσεις μεταξύ εκπροσώπων 10 κρατών – μελών, για λύση του προβλήματος, απέβησαν άκαρπες.

Παρέμβαση ΟΗΕ

Παρέμβαση πραγματοποίησε νωρίτερα σήμερα και ο ΟΗΕ, καλώντας την Ιταλία και την Ευρωπαϊκή Ένωση να σταματήσουν τη μεταξύ τους αντιπαράθεση και να βρουν άμεσα μια λύση, αλλά και την ιταλική κυβέρνηση να επιτρέψει την αποβίβαση των μεταναστών από το πλοίο.

Πάπας Φραγκίσκος: Χρειάζεται λύση

Και ο πάπας Φραγκίσκος αναφέρθηκε σήμερα στην περιπέτεια των ανθρώπων αυτών, τονίζοντας ότι «χρειάζεται μια λύση η οποία να βασίζεται σε σωφροσύνη και ανθρωπιά». Ο Ιταλός υπουργός εξωτερικών Ματτέο Σαλβίνι, τέλος, κατεβάζοντας εν μέρει τους τόνους, άφησε να διαρρεύσει ότι η συνολική του γραμμή δεν αλλάζει, αλλά «εργάζεται για μια θετική λύση» και ότι «υπάρχουν καλές προοπτικές να επιτευχθεί». 

Συνολικά 190 πρόσφυγες διεσώθησαν πριν από μια εβδομάδα από το πλοίο Diciotti. Από αυτούς 13 που χρειαζόντουσαν ιατρική βοήθεια μεταφέρθηκαν στην ακτή, ενώ το πλοίο με τους υπόλοιπους 177 κατέπλευσε στο λιμάνι της Κατάνια, στη Σικελία.
Υπό τις πιέσεις ανθρωπιστικών οργανώσεων, ο υπουργός Εσωτερικών της Ιταλίας και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ματέο Σαλβίνι επέτρεψε σε 27 παιδιά να αποβιβαστούν από το πλοίο αυτό την Τετάρτη.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης