Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις έχουν αναπτυχθεί από νωρίς σήμερα το πρωί στο κέντρο του Βελιγραδίου, όπου θα πραγματοποιηθεί η παρέλαση υπερηφάνειας των ομοφυλοφίλων («Belgrade Pride Parade»).

Η κυκλοφορία στους κεντρικούς δρόμους έχει απαγορευτεί για όλα τα οχήματα, ενώ οι υπηρεσίες του δήμου έχουν απομακρύνει από το κέντρο τους κάδους απορριμμάτων και τις ζαρντινιέρες υπό τον φόβο επεισοδίων. Επίσης, εφαρμόζονται περιορισμοί στην κυκλοφορία των πεζών, καθώς στο κέντρο της πόλης επιτρέπεται μόνο η είσοδος των κατοίκων, με την επίδειξη της αστυνομικής τους ταυτότητας, και όσων συμμετέχουν στην παρέλαση των ομοφυλόφιλων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το «Belgrade Pride Parade» είχε ματαιωθεί το 2009, το 2011 και το 2013 για λόγους ασφαλείαςΗ παρέλαση υπερηφάνειας θα ξεκινήσει το μεσημέρι από το κτίριο όπου στεγάζεται η κυβέρνηση, θα διανύσει μια απόσταση 500 περίπου μέτρων και θα καταλήξει μπροστά από το δημαρχείο της πόλης. Στην εκδήλωση των ομοφυλοφίλων, σε ένδειξη συμπαράστασης, θα συμμετάσχουν εκπρόσωποι ανθρωπιστικών οργανώσεων, πολιτικοί, ξένοι διπλωμάτες και η ηγεσία του Γραφείου της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Σερβία.

Η πρώτη παρέλαση υπερηφάνειας στη Σερβία πραγματοποιήθηκε το 2001, όταν ξέσπασαν συγκρούσεις μεταξύ αστυνομικών και διαδηλωτών που προσπάθησαν να ματαιώσουν με τη βία την εκδήλωση. Αιματηρά επεισόδια εκδηλώθηκαν και το 2010, ενώ οι αρχές απαγόρευσαν την πραγματοποίηση της παρέλασης των ομοφυλοφίλων, για λόγους ασφαλείας, τα έτη 2009, 2011 και 2013.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Β.Μ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης