Σε δεινή θέση η πρόεδρος της CDU λόγω YouTube

Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 29 Μαΐου 2019, 11:28
Σε δεινή θέση η πρόεδρος της CDU λόγω YouTube

Στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε τη Δευτέρα με αντικείμενο τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών η πρόεδρος της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης (CDU) Ανεγκρέτ Κραμπ-Καρενμπάουερ ρωτήθηκε εκ νέου για το περιβόητο βίντεο του youtuber Rezo, το οποίο είχε προκαλέσει μεγάλη αναστάτωση στο χριστιανοδημοκρατικό κυρίως στρατόπεδο λίγα 24ωρα πριν ανοίξουν οι ευρωκάλπες. Σε αυτό ο νεαρός διαδικτυακός σταρ καλούσε τους ψηφοφόρους να γυρίσουν την πλάτη τους στους Χριστιανοδημοκράτες με το επιχείρημα ότι απέτυχαν στα πεδία της κλιματικής αλλαγής και της ψηφιοποίησης.

Σε σχετική ερώτηση τη Δευτέρα η Ανεγκρέτ Κραμπ-Καρενμπάουερ απάντησε: «Τι θα συνέβαινε στη χώρα εάν για παράδειγμα 70 συντάξεις εφημερίδων αποφάσιζαν δυο μέρες πριν από τις εκλογές να απευθύνουν κοινή έκκληση και να πουν: μην ψηφίζετε τους Χριστιανοδημοκράτες και τους Σοσιαλδημοκράτες;». Αυτό, σύμφωνα με την ίδια, θα ήταν μια «προσπάθεια επιρροής των ψηφοφόρων λίγο πριν από τις εκλογές» και γι΄ αυτό τίθεται το ερώτημα «ποιοι κανόνες ισχύουν στα αναλογικά μέσα και ποιοι στα ψηφιακά;».

SPD: Παράλογες οι δηλώσεις

Ισοδυναμούν τα λόγια αυτά με έμμεση πρόταση ελέγχου και λογοκρισίας των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, του YouTube και του ίντερνετ εν γένει, όπως κατηγορήθηκε πανταχόθεν; Στο Twitter ξέσπασε αμέσως ένας πόλεμος αναρτήσεων εναντίον της νέας προέδρου της CDU. Αντιδράσεις υπάρχουν όμως και σε πολιτικό επίπεδο. Όπως δήλωσε ο γγ. του SPD Λαρς Κλίνγκμπαϊλ: «Αυτό είναι παράλογο. […] Εάν η κυρία Κραμπ-Καρενμπάουερ σχεδιάζει τώρα όντως να κινηθεί νομικά εναντίον του youtuber, να ξέρει ότι το κόμμα μου δεν θα συμμετάσχει».

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο πρόεδρος των Φιλελευθέρων Κρίστιαν Λίντνερ ο οποίος κατηγόρησε την επίδοξη διάδοχο της Άνγκελα Μέρκελ στην καγκελαρία ότι επιχειρεί προφανώς να ελέγξει την ελευθερία του λόγου στο διαδίκτυο.

Πυρά δέχθηκε ακόμη και από ηγετικά στελέχη του κόμματός της. Ο χριστιανοδημοκράτης πρωθυπουργός της Βόρειας Ρηνανίας Βεστφαλίας Άρμιν Λάσετ είπε από το βήμα του Global Media Forum της Deutsche Welle στη Βόννη: «Είτε μας αρέσει τι λέει ένας youtuber είτε όχι, πρόκειται για ελευθερία του λόγου». Μάλιστα, σε μία συζήτηση στρογγυλής τραπέζης με την αρχισυντάκτρια της DW Ίνες Πολ o συντηρητικός πολιτικός πρόσθεσε: «Δεν πρόκειται για δημοσιογραφία, αλλά για ελευθερία του λόγου. Και η ελευθερία του λόγου δεν υπόκειται σε περιορισμούς».

Mε πληροφορίες από DW

 

Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 29 Μαΐου 2019, 11:31