Ανοίγει εκ νέου η υπόθεση «Blackwater»

Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 25 Απριλίου 2011, 07:00
Ανοίγει εκ νέου η υπόθεση «Blackwater»

Εφετείο των ΗΠΑ επανεξετάζει την υπόθεση τεσσάρων πρώην υπαλλήλων της ιδιωτικής εταιρίας ασφάλειας Blackwater Worldwide οι οποίοι κατηγορούνται ότι είχαν σκοτώσει 14 Ιρακινούς άμαχους το 2007, σύμφωνα με δικόγραφα που περιήλθαν χθες στην κατοχή του Γαλλικού Πρακτορείου.

Η απόφαση του Εφετείου της Ουάσινγκτον ακυρώνει απόφαση που είχε λάβει περιφερειακό δικαστήριο τον Δεκέμβριο του 2009 και η οποία απάλλασσε τους τέσσερις ιδιωτικούς φρουρούς από κάθε ευθύνη για την απρόκλητη επίθεση, με το επιχείρημα ότι παραβιάστηκαν οι κανονισμοί του Στέιτ Ντιπάρτμεντ περί ασυλίας των υπαλλήλων του.

«Η απόφαση του δικαστηρίου περιέχει μια σειρά συστημικών λαθών που βασίστηκαν σε μια εσφαλμένη ανάλυση του νόμου», ανέφερε η ομόφωνη απόφαση του τριμελούς εφετείου η οποία ελήφθη την Παρασκευή.

Σχολιάζοντας τη συγκεκριμένη απόφαση, εκπρόσωπος του πρωθυπουργού του Ιράκ, Νούρι αλ Μάλικι, τόνισε ότι η Δικαιοσύνη θα αποδοθεί.

«Η απόφαση επιβεβαιώνει την δυνατότητα του συστήματος δικαιοσύνης των ΗΠΑ να επανορθώσει και να αποδώσει δικαιοσύνη και είμαστε πεπεισμένοι ότι οι οικογένειες των θυμάτων θα δικαιωθούν και οι εγκληματίες θα τιμωρηθούν», δήλωσε ο Άλι αλ Μουσάουι.

Η Blackwater ήταν η μεγαλύτερη ιδιωτική εταιρία ασφάλειας που δρούσε για λογαριασμό της κυβέρνησης των ΗΠΑ στο Ιράκ, παρέχοντας ασφάλεια σε Aμερικανούς διπλωμάτες, αλλά αποσύρθηκε από τη χώρα αυτή τον Μάιο του 2009, όταν η Ουάσινγκτον αποφάσισε να μην ανανεώσει τα συμβόλαιά της.

Η εταιρία, που έκτοτε μετονομάστηκε σε Xe Services, επιμένει στη θέση ότι οι υπάλληλοί της βρισκόντουσαν σε αυτόάμυνα.   

Δείτε το video...

Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 25 Απριλίου 2011, 07:00