Εντείνονται οι ενδοκομματικές πιέσεις προς τον Ιάπωνα πρωθυπουργό να παραιτηθεί μετά τις ήττες του Δημοκρατικού Κόμματος της Ιαπωνίας (ΔΚΙ) στις τοπικές κι ενδιάμεσες εκλογές, μετέδωσε το κρατικό ιαπωνικό κανάλι ΝΗΚ. O Ναότο Καν πληρώνει το «μάρμαρο» για τους λανθασμένους χειρισμούς στη διάρκεια της πυρηνικής κρίσης μετά τον καταστροφικό σεισμό των 8,9 βαθμών της κλίμακας ρίχτερ στις 11 Μαρτίου με την Αντιπολίτευση και τους απλούς πολίτες να τον κατηγορούν για έλλειψη τόλμης και για αργοπορία.

Ο Χιντέκι Νίουα, πρώην βουλευτής του ΔΚΙ, κέρδισε τις ενδιάμεσες εκλογές σε ένα προπύργιο του κόμματος, νικώντας τέσσερις άλλους υποψήφιους για τη Βουλή των Αντιπροσώπων στην περιφέρεια Αΐτσι αριθμός 6, όπου το κυβερνών κόμμα δεν κατάφερε ούτε να κατεβάσει υποψήφιο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας ο Νίουα επιτέθηκε επανειλημμένα στον Καν για την ανεπαρκή αντίδρασή του στο σεισμό και το τσουνάμι της 11ης Μαρτίου και την επακόλουθη πυρηνική κρίση στο εργοστάσιο της TEPCO στη Φουκουσίμα, προσελκύοντας ανένταχτους ψηφοφόρους αλλά και υποστηρικτές του ΔΚΙ.

Αμέσως μετά τις εκλογές της Κυριακής ο πρόεδρος του ΔΚΙ, Σαντακάζου Τανιγκάκι,  κάλεσε τον Καν να παραιτηθεί. Η ηγεσία του είχε ήδη αμφισβητηθεί από βουλευτές του κόμματος. Σήμερα το απόγευμα, ο Ιτσίρο Οζάουα, πρώην ηγετικό στέλεχος του ΔΚΙ και ένας από τους πιο ισχυρούς πολιτικούς στην Ιαπωνία, επέκρινε για άλλη μια φορά τον Καν για τους χειρισμούς του στην πυρηνική κρίση.

Το ΔΚΙ έχασε στις έξι αναμετρήσεις για δημαρχίες στις οποίες αντιμετώπιζε την αξιωματική αντιπολίτευση, το Φιλελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα (ΦΔΚ) και ήττάται επίσης σε πολλές άλλες πόλεις σε όλη τη χώρα. Ωστόσο, πολιτικές αναλυτές θεωρούν ότι ο Ναότο Καν δε θα παραιτηθεί εύκολα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης