Με όλο και πιο έντονες προτροπές να παραιτηθεί βρίσκεται αντιμέτωπος ο πρόεδρος της Νότιας Αφρικής, μετά τη δημοσιοποίηση μιας έκθεσης 355 σελίδων ενός φορέα ελέγχου της διαφάνειας στη Δημόσια Διοίκηση, η οποία περιέχει στοιχεία που καταδεικνύουν φαινόμενα διαφθοράς στα κορυφαία κυβερνητικά κλιμάκια.

Η έκθεση καλεί να συσταθεί επιτροπή έρευνας για να εξεταστούν οι καταγγελίες που επικεντρώνονται στη σχέση του προέδρου Τζέικομπ Ζούμα με τους Γκούπτα, επιχειρηματίες που ανήκουν σε μια οικογένεια με καταγωγή από την Ινδία και έχουν κατηγορηθεί πως αναμιγνύονται σε κρατικές υποθέσεις για ίδιον όφελος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Ζούμα είχε αναγκαστεί νωρίτερα εφέτος να ζητήσει συγγνώμη δημόσια όταν το Συνταγματικό Δικαστήριο αποφάνθηκε ότι παρέκαμψε το νόμο σε μια υπόθεση κατά την οποία δαπανήθηκαν κάπου 16 εκατομμύρια δολάρια από τον κρατικό κορβανά για ένα εξοχικό του προέδρου και τον διέταξε να επιστρέψει στο Δημόσιο ένα ποσό. Μέχρι σήμερα, ο Ζούμα έχει πληρώσει περίπου 500.000 δολάρια.

Τα μέλη της επιτροπής έρευνας καλείται να διορίσει ο ίδιος ο Ζούμα, ωστόσο του οργάνου αυτού θα προεδρεύει ένας δικαστής, τον οποίο θα επιλέξει η δικαιοσύνη και το όνομα του οποίου απλά θα διαβιβαστεί στον πρόεδρο, κατά την έκθεση. Η επιτροπή θα έχει στη διάθεσή της έξι μήνες για να ολοκληρώσει την έρευνά της και να υποβάλει προτάσεις -κάτι που ενδέχεται να επιτρέψει στον Ζούμα να παραμερίσει τις εκκλήσεις για την παραίτησή του, τουλάχιστον προσωρινά. Όμως τα κόμματα της αντιπολίτευσης διεμήνυσαν ότι θα υποβάλουν πρόταση δυσπιστίας εναντίον του προέδρου στο Κοινοβούλιο εντός εβδομάδων.

Μια παρόμοια διαδικασία νωρίτερα εφέτος απέβη σε νίκη του Ζούμα, καθώς το κυβερνών Αφρικανικό Εθνικό Κογκρέσο (ANC) έχει την πλειοψηφία των εδρών στη Βουλή, παρότι αρκετά στελέχη του επικρίνουν ανοικτά τον πρόεδρο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης