Στους 45 έχει φθάσει ο επίσημος αριθμός των νεκρών από το μπαράζ εκρήξεων σε διάφορες πόλεις ανά την ιρακινή επικράτεια, μετέδωσε το Associated Press.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Τουλάχιστον 11 βομβιστικές επιθέσεις σημειώθηκαν την Κυριακή, έχοντας ως στόχο τις δυνάμεις Ασφαλείας του Ιράκ. Το φονικότερο «χτύπημα» συνέβη σε στρατιωτική βάση κοντά στην πρωτεύουσα του Ιράκ, Βαγδάτη, όπου 11 στρατιώτες έπεσαν νεκροί. Παράλληλα, δύο εκρήξεις σε παγιδευμένα αυτοκίνητα σκότωσαν 14 ανθρώπους, τραυματίζοντας περισσότερους από 60 στην πόλη Αμάρα στο νοτιοανατολικό τμήμα της χώρας. Επιπλέον, επτά αστυνομικοί έχασαν τη ζωή τους ύστερα από έκρηξη στην είσοδο εγκαταστάσεων πετρελαϊκής εταιρείας κοντά στην πόλη Κιρκούκ στο βόρειο τμήμα του Ιράκ, όπου είχαν συγκεντρωθεί προκειμένου να κάνουν αίτηση για θέσεις εργασίας μέσα στην επιχείρηση.

Σε ένα ακόμη αιματηρό περιστατικό, δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν ύστερα από την πυροδότηση εκρηκτικών, δίπλα από το γαλλικό προξενείο στην πόλη Νασιρίγια, νότια της Βαγδάτης.

Δείτε το video…

Στα άκρα η διαμάχη Σιιτών-Σουνιτών

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

 Οι επιθέσεις αυτές σημειώνονται λίγες μόνο ημέρες μετά τον θάνατο οκτώ ανθρώπων και τον τραυματισμό άλλων 67 σε επιθέσεις ενόπλων σε τεμένη Σιιτών στην πόλη Κιρκούκ. Μέχρι στιγμής καμία οργάνωση δεν έχει αναλάβει την ευθύνη των επιθέσεων, ωστόσο οι Αρχές κάνουν λόγο για «δάκτυλο» της Αλ Κάιντα. Διεθνείς αναλυτές επισημαίνουν ότι τα συγκεκριμένα συμβάντα είναι πολύ πιθανό να εντάσσονται στις θρησκευτικές διαμάχες ανάμεσα σε Σιίτες και Σουνίτες Μουσουλμάνους που έχουν κορυφωθεί τους τελευταίους μήνες.

Το κενό στην Ασφάλεια που δημιουργήθηκε μετά την αποχώρηση των δυνάμεων του ΝΑΤΟ από το έδαφος του Ιράκ (Δεκέμβριος 2012) δεν έχει καλυφθεί από την κεντρική κυβέρνηση, με αποτέλεσμα να παρατηρείται έξαρση της βίας το α’ εξάμηνο του 2012. Οι «αντίπαλες φωνές» στην πολιτική που εφαρμόζει ο Σιίτης πρωθυπουργός της χώρας, Nouri al Maliki, είναι μεγάλες, με αρκετούς από αυτούς που διαφωνούν με το κυβερνητικό του έργο να τον κατηγορούν ότι καταπιέζει τις ατομικές ελευθερίες των Σουνιτών Μουσουλμάνων. Σημειώνεται ότι οι περισσότεροι κάτοικοι της χώρας είναι Σουνίτες.

Δείτε το video…

Διαβάστε επίσης:
Νέος τραγικός απολογισμός από τις βομβιστικές επιθέσεις στο Ιράκ, Πρώτη καταχώρηση: Κυριακή, 9 Σεπτεμβρίου 2012, 14:18
Με βόμβες σε τζαμιά, συνεχίζεται ο πόλεμος εναντίον σιιτών στο Ιράκ, Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 7 Σεπτεμβρίου 2012, 19:51
«Αιματηρός» Ιούνιος για το Ιράκ, Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 29 Ιουνίου 2012, 04:11

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης