Μεγάλη αστυνομική επιχείρηση βρίσκεται σε εξέλιξη από το πρωί, σήμερα, στην Ιταλία και επτά ακόμα ευρωπαϊκές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της χώρας μας, με στόχο την εξάρθρωση δικτύου που ευθύνεται για την παράνομη είσοδο στην Ευρώπη χιλιάδων Κούρδων μεταναστών.

Έως τώρα πραγματοποιήθηκαν συνολικά 32 συλλήψεις στην Ιταλία, 7 στη Γερμανία, από δύο στο Βέλγιο, την Ελβετία και τη Γαλλία και μία στην Ελλάδα. Πρόκειται για Ιρακινούς πολίτες κουρδικής εθνότητας. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά μέχρι στιγμής, η επιχειρησιακή βάση της οργάνωσης βρισκόταν στο ιρακινό Κουρδιστάν, με πολλά, όμως, «παρακλάδια» στην Ευρώπη. Οι μετανάστες προωθούνταν στην Τουρκία, όπου διέμεναν κυρίως σε υπόγεια σπιτιών, αναμένοντας την κατάλληλη στιγμή για να επιβιβασθούν σε πλεούμενα προς την Ελλάδα. 

Η έρευνα κατά του δικτύου άρχισε το 2006, μετά τη σύλληψη στην Ιταλία Κούρδων λαθρομεταναστών που προέρχονταν από τη χώρα μας. Το δίκτυο, μετά την άφιξή τους στην Ιταλία, τους προωθούσε σε χώρες της Δυτικής Ευρώπης.

Οι Ιταλοί εισαγγελείς λένε ότι η συγκεκριμένη οργάνωση ήταν «αποτελεσματική, ιδιαίτερα εκτεταμένη και με σταθερό οργανόγραμμα» και ότι οι υπεύθυνοι μετακινούνταν πολύ συχνά σε όλη την Ευρώπη, αλλάζοντας χώρα, για να μην μπορεί να τους εντοπίσει εύκολα η αστυνομία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πρόκειται για οργάνωση, που είχε καταφέρει να εκμεταλλευθεί τις ελπίδες χιλιάδων μεταναστών για ένα μέλλον ασφαλέστερο. Υπολογίζεται ότι στα δίχτυα της παράνομης οργάνωσης είχαν πέσει τουλάχιστον 2.500 μετανάστες και τα ταξίδια μεταφορά τους, ξεπέρασαν τα 180.

Από τον κάθε λαθρομετανάστη, οι συλληφθέντες εγκέφαλοι του παράνομου δικτύου ζητούσαν από 4 μέχρι 8 χιλιάδες δολάρια, προκειμένου να μεταφερθούν στην Ευρώπη παρακάπτοντας όλους τους νόμιμους περιορισμούς.

(Πρώτη καταχώρηση: 09 Ιουνίου 2009, 11:02)

   

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης