Λίγα λεπτά μετά τις 10.30 (ώρα Ελλάδος) έγινε γνωστό από αξιωματούχους πως ξεκίνησε και πάλι η επιχείρηση απεγκλωβισμού των υπολοίπων παιδιών από το πλημμυρισμένο σπήλαιο της Ταϊλάνδης.
Oι διασώστες μετέφεραν με φορείο σε ασθενοφόρο περίπου στις 12.30 (ώρα Ελλάδας) το πρώτο από τα υπόλοιπα παιδιά που παρέμεναν εγκλωβισμένα στο πλημμυρισμένο σπήλαιο της Ταϊλάνδης, όπως δήλωσε αυτόπτης μάρτυρας στο Reuters.
Το ασθενοφόρο που φέρεται να μετέφερε το πέμπτο παιδί

Η β΄φάση της επιχείρησης

Η δεύτερη φάση της επιχείρησης απεγκλωβισμού των 12 παιδιών και του προπονητή τους από το πλημμυρισμένο συγκρότημα σπηλαίων Ταμ Λουάνγκ της Ταϊλάνδης ξεκίνησε σήμερα το πρωί.
Σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών της χώρας, στο σπήλαιο επιχειρούν οι ίδιοι δύτες οι οποίοι συμμετείχαν στη χθεσινή επιχείρηση διάσωσης. Πρόκειται για μια ομάδα συνολικά 90 ειδικών, εκ των οποίων οι 40 είναι Ταϊλανδοί. Προς το παρόν δεν υπάρχουν πληροφορίες για το τι συμβαίνει στο σπήλαιο.
Την Κυριακή, δύτες απεγκλώβισαν με ασφάλεια τέσσερα από τα 12 αγόρια, τα οποία μεταφέρθηκαν σε νοσοκομείο, ενώ, όπως προαναφέρθηκε, λίγο μετά τις 12.30 το μεσημέρι της Δευτέρας διέσωσαν ακόμη έναν ανήλικο.
Τα επτά παιδιά και ο 25χρονος προπονητής τους παραμένουν εγκλωβισμένα στο σπήλαιο και πλέον επικρατεί αισιοδοξία ότι θα δοθεί αίσιο τέλος στο θρίλερ που διαρκεί εδώ και δύο εβδομάδες.
Έντονη ήταν νωρίτερα η κινητικότητα στο πλημμυρισμένο σπήλαιο, καθώς ένα ελικόπτερο και πολλά ασθενοφόρα πλησίασαν το σημείο.

Δείτε live:
Γράφημα από τον τρόπο μεταφοράς των παιδιών
Χθες η επιχείρηση διεκόπη ώστε η ομάδα των 90 δυτών και εξειδικευμένων σπηλαιοδυτών να τοποθετήσει νέες μπουκάλες οξυγόνου μέσα στα σπήλαια.
Πέραν των λόγων ανεφοδιασμού η επιχείρηση διεκόπη για να υπάρξει και σωστός συντονισμός, ενώ επρόκειτο να ξεκινήσει περί τις 08.00 τοπική ώρα (σ.σ.: 04.00 τα ξημερώματα ώρα Ελλάδας), ωστόσο κάτι τέτοιο δεν συνέβη και η έναρξη της β΄ φάσης της διάσωσης καθυστέρησε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο συντονιστής των δυτών ανέφερε ότι η ομάδα χρειάζεται μεταξύ 10 και 20 ωρών για να ξεκουραστεί και να ετοιμαστεί για την επόμενη επιχείρηση.

Οι τέσσερις πρώτοι διασωθέντες

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τέσσερα αγόρια διεσώθησαν κατά τη διάρκεια της χθεσινής, πρώτης φάσης της επιχείρησης.

Το πρώτο αγόρι που βγήκε έξω ήταν ο 13χρονος Monhkhol Boonpiam, γνωστός στους φίλους του ως Mark.

Ακόμη ένα αγόρι που έχει διασωθεί είναι ο 14χρονος Prajak Sutham με το παρατσούκλι «Note», ένα ήσυχο παιδί που αγαπάει πολύ τα σπορ.
Τα υπόλοιπα δύο αγόρια που απεγκλωβίστηκαν κατά τη διάρκεια της χθεσινής επιχείρησης είναι ο 15χρονος Pipat Bodhi και ο 11χρονος Nattawut ‘Tle’ Takamsai, σύμφωνα με δηλώσεις αξιωματούχου σε ξένα μέσα ενημέρωσης.
Σύμφωνα με αξιωματούχο, η κατάσταση των παιδιών είναι καλή και θα μπορέσουν αργότερα σήμερα να δουν τις οικογένειές τους. Τα παιδιά ωστόσο, σύμφωνα με τον «Guardian», δεν θα μπορέσουν να ακουμπήσουν ή να αγκαλιάσουν τους οικείους τους, καθώς αναμένονται τα αποτελέσματα από τις αιματολογικές εξετάσεις στις οποίες υπεβλήθησαν προκειμένου να διαπιστωθεί εάν έχουν προσβληθεί από κάποια σοβαρή μεταδιδόμενη ασθένεια.
Η β΄ φάση της επιχείρησης είναι σε πλήρη εξέλιξη.
Διαβάστε επίσης:

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης