Λίγες μέρες πριν ξεκινήσει το εσωκομματικό δημοψήφισμα για την έγκριση ή απόρριψη της κυβερνητικής συμφωνίας με τα χριστιανικά κόμματα, οι Σοσιαλδημοκράτες σημειώνουν νέο αρνητικό ρεκόρ δημοτικότητας. Στη νέα έκτακτη δημοσκόπηση Deutschlandtrend της δημόσιας τηλεόρασης ARD χάνουν δυο ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με την τελευταία σφυγμομέτρηση στις αρχές Φεβρουαρίου, κατρακυλώντας στο 16%.

Πρόκειται για το χαμηλότερο ποσοστό που έχει καταγράψει ποτέ η εν λόγω έρευνα για το παλαιότερο κόμμα της Γερμανίας. Το SPD έχει έτσι προβάδισμα μόλις μιας πλέον ποσοστιαίας μονάδας έναντι των εθνολαϊκιστών της Εναλλακτικής για τη Γερμανία (AfD) που συγκεντρώνουν το 15% (+1%) της εκλογικής προτίμησης. Στο 33% παραμένουν την ίδια ώρα τα κόμματα της χριστιανικής ένωσης CDU/CSU, στο 9% (-1%) οι Φιλελεύθεροι (FDP) του Λίντνερ, στο 11% (+/-0) η Αριστερά (Die Linke) και στο 13% (+2%) οι Πράσινοι (Grüne).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ανατροπή με Νάλες;

Η δημοσκόπηση διενεργήθηκε στο διάστημα μεταξύ 13ης και 15ης Φεβρουαρίου, μετά δηλαδή την ανακοίνωση της παραίτησης του Μάρτιν Σουλτς από την προεδρία του SPD (το 78% επικροτούν την αποχώρησή του από την προεδρία καθώς και τη μη υπουργοποίησή του) και την πρόταση του προεδρείου να αναλάβει τα ηνία η Αντρέα Νάλες. Πάντως μόλις το 33% πιστεύει ότι η προαλειφόμενη για νέα πρόεδρος του SPD μπορεί να λειτουργήσει ενωτικά και να προσδώσει νέα ώθηση στο κόμμα. Το 47% έχει αντίθετη άποψη. Η εκλογή της θα πραγματοποιηθεί σε έκτακτο συνέδριο του κόμματος στις 22 Απριλίου.

Η μελλοντική -εκτός μεγάλου απροόπτου- πρόεδρος των Σοσιαλδημοκρατών δηλώνει σχεδόν βέβαιη ότι η κομματική βάση θα εγκρίνει την κυβερνητική συμφωνία με τους συντηρητικούς. «Είμαι πολύ αισιόδοξη ότι τα μέλη μας θα αναγνωρίσουν την κοινωνική πρόοδο που αποτυπώνεται στο αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων», λέει προς τη σημερινή Augsburger Allgemeine.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Κερδισμένο το SPD

Μια οριακή πλειοψηφία φαίνεται να συμμερίζεται την εκτίμηση ότι οι Σοσιαλδημοκράτες είναι οι κερδισμένοι των διαπραγματεύσεων με CDU/CSU. Στο ερώτημα ποιο κόμμα κατάφερε να περάσει μεγαλύτερο μέρος των θέσεων και προτάσεών του στις διαπραγματεύσεις το 31% εκφράζεται υπέρ του SPD και το 29% υπέρ της CDU. 10% πιστεύουν ότι κερδισμένοι είναι οι Χριστιανοκοινωνιστές της Βαυαρίας.

Το SPD όμως έχει περάσει στη συνείδηση των πολιτών και ως ο μεγάλος κερδισμένος όσον αφορά την κατανομή των υπουργείων, με το 55% να εκτιμά ότι ως προς αυτό επιβλήθηκε το SPD ενώ μόλις το 16% θεωρεί κερδισμένη την CDU.

Πηγή: DW

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης