O τυφώνας «Ματθαίος», κατηγορίας 3 πλέον, πλήττει την Καραϊβική και θα κάνει στροφή προς το βορρά αυτό το Σαββατοκύριακο, με αποτέλεσμα να φέρει την καταιγίδα κατά μήκος της ακτής του Ατλαντικού στις Ηνωμένες Πολιτείες στις αρχές της επόμενης εβδομάδος.

Για το θα υπάρξουν κάποιες επιπτώσεις από την καταιγίδα στις ΗΠΑ και πόσο σημαντικές θα είναι αυτές κατά μήκος του Ατλαντικού, θα εξαρτηθεί από τη δύναμη και την εγγύτητα του Ματθαίου στις ακτές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αυτή τη στιγμή, η θύελλα που έχει σπάσει σε δύο κομμάτια απέχει μερικές εκατοντάδες μίλια από τις ακτές.

Από τα τέλη του Σαββατοκύριακου την επόμενη εβδομάδα, η ταχύτητα του «Ματθαίου» με την οποία θα κινείται προς τα εμπρός κατά πάσα πιθανότητα θα είναι ένας καθοριστικός παράγοντας για τον αντίκτυπό του στις Η.Π.Α.

Ο Μετεωρολόγος της AccuWeather κ. Μπέρνι Ρεϊνό υποστηρίζει από τη μελέτη που έχει κάνει ότι υπάρχουν κάποιες ομοιότητες του προτύπου των καιρικών συνθηκών του τυφώνα αυτού, με αυτές του τυφώνα «Hazel» το 1954.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Θυμίζουμε ότι ο Hazel ήταν υπεύθυνος για 95 θανάτους και 281 εκατομμύρια δολάρια σε ζημιές στις Ηνωμένες Πολιτείες, 100 θανάτους και 100 εκατομμύρια δολάρια σε ζημιές στον Καναδά και για 1.000 θανάτους στην Αϊτή.

“Από την άλλη πλευρά, αν η ταχύτητα του Ματθαίου με την οποία κινείται προς τα εμπρός επιβραδύνει, θα είχαμε σημαντικές επιπτώσεις στις ακτές του Ατλαντικού, αλλά σε πολύ μικρότερη έκταση, σε σύγκριση με μια γρήγορη κίνηση του τυφώνα προς τα εμπρός», ανέφερε ο μετεωρολόγος.

Αν πάντως τα πράγματα εξελιχθούν με βάση το πρώτο σενάριο -όπως θα δείτε και στο βίντεο- τότε θα υπάρξει μεγάλο πρόβλημα στη Βόρεια Καρολίνα που βρίσκεται στις νοτιοανατολικές Ηνωμένες Πολιτείες και στη Νότια Καρολίνα καθώς και στην Τζόρτζια.

Επιμέλεια: Φάνης Επιτροπάκης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης