Ο Πρόεδρος της Ζιμπάμπουε, Robert Mugabe, έφθασε τελικά χθες στη Ρώμη προκειμένου να παρευρεθεί στην τελετή οσιοποίησης του Πάπα Ιωάννη Παύλου Β’, παραβιάζοντας ουσιαστικά την απαγόρευσης ταξιδιωτικής μετακίνησης σε ευρωπαϊκό έδαφος που του είχε επιβληθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Μπορεί το Βατικανό να μην ανήκει στην Ε.Ε., ωστόσο «ο Robert Mugabe έπρεπε να διανύσει μια απόσταση μέσα από τους δρόμους της ιταλικής πρωτεύουσας, επομένως βρισκόταν επίσημα σε ευρωπαϊκό έδαφος», υποστηρίζουν οι πολέμιοί του.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Πρόεδρος της Ζιμπάμπουε ήταν επιστήθιος φίλος του Πάπα και είχε παρευρεθεί στην κηδεία του θρησκευτικού ηγέτη το 2005. Η επιβολή της απαγόρευσης ταξιδιωτικής μετακίνησης έχει τεθεί σε ισχύ από το 2002, λόγω κατηγοριών για παραβίαση ατομικών ελευθεριών.

Σχετικά με το συγκεκριμένο θέμα, το υπουργείο Εξωτερικών της Ιταλίας εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφέρει ρητά ότι «στην περίπτωση του Mugabe γίνεται μια εξαίρεση στην απαγόρευση μετακίνησης».

Εκπρόσωπος του Βατικανού επεσήμανε ότι ο πρόεδρος της Ζιμπάμπουε δεν είχε λάβει προσωπική πρόσκληση αλλά ο ερχομός του οφείλεται στο αναφαίρετο δικαίωμα κάθε πολιτικού ηγέτη, χώρας με την οποία το μικρό κρατίδιο έχει στενούς δεσμούς, να πραγματοποιεί επίσκεψη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Συνολικά 22 ηγέτες κρατών και 87 αντιπροσωπείες χωρών θα δώσουν το παρόν στην τελετή οσιοποίησης του Πάπα. Εκατοντάδες χιλιάδες αναμένονται να είναι οι προσκυνητές με τουλάχιστον 300.000 να προέρχονται από την Πολωνία.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης