Σε Γαλλία και ΗΠΑ ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας

Πρώτη καταχώρηση: Κυριακή, 8 Ιουνίου 2014, 15:07
Σε Γαλλία και ΗΠΑ ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας
Θέματα που αφορούν στην παγκόσμια ασφάλεια κυριάρχησαν στις συνομιλίες που είχε ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας Τόνι Άμποτ με τον πρόεδρο της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ στο Παρίσι.

Ιδιαίτερα στο τραπέζι τέθηκαν το θέμα της Ουκρανίας, το Συριακό, αλλά και η ένταση (μεταξύ Κίνας και Ιαπωνίας) στη θαλάσσια περιοχή της Νότιας Κίνας.

Επίσης, συζήτησαν και για την επόμενο σύνοδο της G20 που θα γίνει στην Αυστραλία τον Νοέμβριο και στην οποία θα παραστεί και ο Ολάντ, ο οποίος, μάλιστα, θα είναι και ο πρώτος Γάλλος πρόεδρος που θα επισκεφθεί την Αυστραλία.

Ο Φρανσουά Ολάντ ευχαρίστησε τους Αυστραλούς που υπερασπίστηκαν τη χώρα του σε δύο παγκοσμίους πολέμους και έκανε λόγο για «δυναμική διακρατική σχέση Γαλλίας -Αυστραλίας».

Ο Τόνι Άμποτ βρέθηκε στη Γαλλία για τον εορτασμό των 70 χρόνων από την ιστορική απόβαση των Συμμάχων στη Νορμανδία. Σε εκείνες τις μάχες έχασαν τη ζωή τους και πολυάριθμοι Αυστραλοί. Στο περιθώριο των εκδηλώσεων ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας είχε σημαντικές επαφές με ξένους ηγέτες.
Μετά τη Γαλλία ο Τόνι Άμποτ μεταβαίνει στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου θα έχει συνομιλίες με τον Αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα.

Πάντως, το Εργατικό κόμμα επικρίνει τον Αυστραλό πρωθυπουργό διότι στις ΗΠΑ δεν έχουν επιβεβαιωθεί ακόμα οι συναντήσεις του με εκπροσώπους της Παγκόσμιας Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

«Μας είναι αδιανόητο, τη στιγμή που η Αυστραλία φιλοξενεί τη σύνοδο G20 ο πρωθυπουργός μας κατά την επίσκεψή του στις ΗΠΑ να μην έχει κλείσει ακόμα συναντήσεις με τους σημαντικότερους οικονομικούς παράγοντες» είπε η υπαρχηγός του Εργατικού κόμματος Τάνια Πίλπμπερσεκ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τελευταία ενημέρωση: Κυριακή, 8 Ιουνίου 2014, 15:07