Σε ηλικία 100 ετών, η γηραιότερος αιρετός της Γαλλίας, ένας δημοτικός σύμβουλος του Γκραν Σεζό, στο Οτ Βιεν (κεντρικά), όπου εκλεγόταν εδώ και σχεδόν 75 χρόνια, αποφάσισε να μην θέσει υποψηφιότητα στην εκλογική αναμέτρηση του Μαρτίου.

Έχοντας κλείσει τα 100 από την 20η Οκτωβρίου, ο Λουί Ντονί «θα αποχωρήσει από τα καθήκοντά του έπειτα από 74 χρόνια και 11 μήνες στην υπηρεσία της κοινότητας», επιβεβαίωσε αυτό το Σαββατοκύριακο στο Γαλλικό Πρακτορείο ο γιος του Ζαν Σαρλ, που εκλέγεται, επίσης, στο Γκραν Σεζό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Αυτός είναι η πυξίδα μας», περιέγραψε ο αναπληρωτής του στο δημοτικό συμβούλιο Αντρέ Ερό. «Ένα πρόσωπο, η μνήμη της κοινότητας» είπε η γραμματέας του δημάρχου Καρίν Φιγιό. Στο Γκραν Σεζό, ένα χωριό 246 κατοίκων στην κεντρική Γαλλία, θα υπάρχει το «πριν» και το «μετά» των δημοτικών εκλογών του 2020.

Εκλεγείς για πρώτη φορά τον Απρίλιο του 1945, ο Λουί Ντονί υπηρέτησε την περιοχή του για 13 συναπτές θητείες.

«Στη ζωή, πρέπει να γνωρίζεις να είσαι λογικός σε όλα», είπε ο Ντονί.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Για εμένα, όπως για τους ψηφοφόρους, δεν θα ήταν λογικό να θέσω υποψηφιότητα. Θέση στους νέους!».

Ο Ντονί επισκεπτόταν συχνά τους πολίτες στα σπίτια τους, ιδίως πρόσωπα που ζούσαν απομονωμένα, «προκειμένου να τους ακούσει», καθώς «συχνά από αυτούς προέρχονται οι καλές ιδέες», σημειώνει.

Τον περασμένο Δεκέμβριο, διένειμε την αλληλογραφία στα γηροκομεία, στους ενοίκους τους, που ήταν νεώτεροι από εκείνον.

Έργα όπως η παροχή πόσιμου νερού στο χωριό, το δημοτικό στάδιο, ακόμη και η εγκατάσταση ενός χώρου στάθμευσης, όπου εργάζονται σήμερα 25 άνθρωποι, φέρουν τη σφραγίδα του Λουί Ντονί.

«Μια σελίδα της κοινοτικής ιστορίας γυρίζει. Νιώθουμε λίγο χαμένοι», τόνισε ο Αντρέ Ερό.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης