Οι τελευταίοι πέντε της 20μελούς ομάδας των πολιτικών κρατουμένων, οι οποίοι απελευθερώθηκαν από τις φυλακές της Κούβας, έφθασαν χθες στην Ισπανία, μαζί με πολλά μέλη των οικογενειών τους.

Οι πέντε άνδρες, ηλικίας, 39 ως 66 ετών, έφθασαν στο αεροδρόμιο Μπαράχας της Μαδρίτης με δυο εμπορικές πτήσεις από την Αβάνα. Η Ισπανία είχε συμφωνήσει να δεχθεί στο έδαφός τους τουλάχιστον 20 από τους τουλάχιστον 52 αντιφρονούντες που η Αβάνα είχε ανακοινώσει ότι θα απελευθερώσει.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι εναπομείναντες κρατούμενοι αναμένεται είτε να μεταναστεύσουν στις ΗΠΑ ή θα παραμείνουν στη χώρα. Η Ισπανία, η οποία μαζί με τη Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία της Κούβας έλαβαν μέρος στην διαπραγμάτευση, αναμένει την απελευθέρωση όλων των κρατουμένων- 170 συνολικά- σύμφωνα με τον Ελισάρδο Σάντσες, πρόεδρο της Κουβανικής Επιτροπής για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, μιας μη κυβερνητικής οργάνωσης.

Η Κούβα δεν δέχεται το χαρακτηρισμό «πολιτικοί κρατούμενοι», επισημαίνοντας ότι έχουν καταδικαστεί για σοβαρά αδικήματα.

Η εν εξελίξει απελευθέρωση των 52 κρατουμένων είναι ήδη η μεγαλύτερη από το 1998, όταν είχαν μειωθεί οι ποινές φυλάκισης 300 «αντικαστρικών», μετά την επίσκεψη του Πάπα Ιωάννη Παύλου Β’.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης