Σε ισχυρότερη διεθνή κινητοποίηση για τον Αμαζόνιο καλεί ο Γκουτιέρες

Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 26 Αυγούστου 2019, 16:20
Σε ισχυρότερη διεθνή κινητοποίηση για τον Αμαζόνιο καλεί ο Γκουτιέρες

Έκκληση στη διεθνή κοινότητα να κινητοποιηθεί περισσότερο για να προστατεύσει την Αμαζονία, όπου πολλαπλασιάζονται οι πυρκαγιές στο τροπικό δάσος, απηύθυνε σήμερα ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτιέρες από τη σύνοδο κορυφής της Ομάδας των Επτά (G7) στο Μπιαρίτς

«Υπάρχει μια πολύ ισχυρή έκκληση» και «ελπίζω πως θα μπορέσουμε να κινητοποιήσουμε περισσότερους πόρους για να βοηθήσουμε τις χώρες της Αμαζονίας», δήλωσε ο Γκουτιέρες στο τέλος μιας συνόδου της G7 αφιερωμένης στο κλίμα και στις πυρκαγιές του τροπικού δάσους στη Νότια Αμερική.

Χρειάζεται, πρόσθεσε, «μια ισχυρή συλλογική βούληση για να διαφυλαχθεί αυτή η παγκόσμια κληρονομιά, που είναι απολύτως ουσιαστικής σημασίας για την ευημερία του παγκόσμιου πληθυσμού».

Η G7 υποσχέθηκε σήμερα επείγουσα βοήθεια 20 εκατομμυρίων δολαρίων για να σταλούν πυροσβεστικά αεροπλάνα για την κατάσβεση των πυρκαγιών, ενώ περιέλαβε και μια πτυχή μεσοπρόθεσμης αρωγής για την αναδάσωση.

Ο Γκουτιέρες διευκρίνισε πως θα πραγματοποιηθεί σύνοδος για το εν λόγω ζήτημα κατά τη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στα τέλη Σεπτεμβρίου.

Παράλληλα, ο επικεφαλής του ΟΗΕ ζήτησε «μια πιο ισχυρή και φιλόδοξη δέσμευση» των πλούσιων χωρών για την καταπολέμηση «της κλιματικής κρίσης» καθώς «τα έτη 2015-19 θα είναι πιθανόν τα πιο ζεστά που έχουν καταγραφεί ποτέ».

Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 26 Αυγούστου 2019, 16:20