Σε κάθειρξη 23 ετών καταδικάστηκε υπαξιωματικός που επιχείρησε να βοηθήσει το ISIS

Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 5 Δεκεμβρίου 2018, 08:38
Σε κάθειρξη 23 ετών καταδικάστηκε υπαξιωματικός που επιχείρησε να βοηθήσει το ISIS
Κάθειρξη 25 ετών θα εκτίσει ένας Αμερικανός υπαξιωματικός με βάση τη Χαβάη, ο οποίος καταδικάστηκε την Τρίτη επειδή αποπειράθηκε να προσφέρει υλική υποστήριξη στην τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ), στην οποία είχε ορκιστεί πίστη, γνωστοποίησε το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ.

Ο Ικάικα Κανγκ, 35 ετών, έκλεισε συμφωνία με τους εισαγγελείς και ομολόγησε την ενοχή του. Αφού αποφυλακιστεί, θα τελεί υπό επιτήρηση των δικαστικών αρχών για άλλα τουλάχιστον 20 χρόνια.

«Ο κ. Κανγκ ορκίστηκε να υπερασπίζεται τις ΗΠΑ ως στέλεχος του στρατού μας, αλλά πρόδωσε την πατρίδα του όταν ορκίστηκε πίστη στην οργάνωση Ισλαμικό Κράτος και προσπάθησε να της παραδώσει έγγραφα» ανέφερε ο Τζον Ντέμερς, βοηθός εισαγγελέας αρμόδιος για υποθέσεις εθνικής ασφαλείας.

Σύμφωνα με τις αμερικανικές Αρχές, ο λοχίας Κανγκ άρχισε το 2016 να προσηλυτίζεται στην τζιχαντιστική ιδεολογία κι έβλεπε συχνά προπαγανδιστικά βίντεο του ΙΚ στο διαδίκτυο.

Ομολόγησε στους εισαγγελείς πως σχεδίαζε να διαπράξει τρομοκρατικές ενέργειες, πιθανόν εναντίον μιας χριστουγεννιάτικης αγοράς στη Χονολουλού ή εναντίον του στρατοπέδου της ίδιας του της μονάδας.

Ο υπαξιωματικός, ο οποίος είχε περάσει εντατική και σκληρή εκπαίδευση, έστειλε κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού του 2017 έγγραφα και στρατιωτικό εξοπλισμό σε δύο μυστικούς πράκτορες του Ομοσπονδιακού Γραφείου Έρευνας (FBI) που παρίσταναν τους ενδιάμεσους του ΙΚ.

Συνελήφθη αφού ορκίστηκε πίστη στο ΙΚ, σε μια τελετή όμως που αγνοούσε πως οργάνωσε άλλος ένας μυστικός πράκτορας της ομοσπονδιακής υπηρεσίας.

Ο συνήγορός του δήλωσε σε τοπικά ΜΜΕ μετά τη σύλληψή του ότι ο λοχίας απέκτησε προβλήματα ψυχικής υγείας μετά τις αποστολές του στο Ιράκ (2010-2011) και στο Αφγανιστάν (2013-2014), για τα οποία «η κυβέρνηση ήταν ενήμερη, αλλά αμέλησε να του προσφέρει φροντίδες».

Δύο αποστρατευμένοι Αμερικανοί στρατιωτικοί είπαν επίσης πως ο Κανγκ είχε ψυχολογικά προβλήματα και πως επηρεαζόταν εύκολα.

Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 5 Δεκεμβρίου 2018, 08:38