Η Παλαιστινιακή Αρχή περιμένει μία δήλωση από το διεθνές Κουαρτέτο για τη Μέση Ανατολή που θα περιλαμβάνει ορισμένες εγγυήσεις προτού λάβει την τελική απόφαση για τη συμμετοχή της σε απευθείας συνομιλίες με το Ισραήλ.

Η επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Κάθριν Άστον, δήλωσε πως το Κουαρτέτο -που περιλαμβάνει την ΕΕ, τις ΗΠΑ, τη Ρωσία και τον ΟΗΕ-, εργάζεται για μία δήλωση η οποία θα προτρέπει τους Παλαιστινίους και τους Ισραηλινούς να ξεκινήσουν απευθείας διαπραγματεύσεις και πως ο παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς είναι πολύ κοντά στο να λάβει απόφαση να συμμετάσχει σε απευθείας συνομιλίες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Νιμρ Χαμάντ, πολιτικός σύμβουλος του Αμπάς, ανέφερε σε μία δήλωση πως ο Αμπάς περιμένει τη δήλωση του Κουαρτέτου προκειμένου «να λάβει τη σωστή απόφαση όσον αφορά τις απευθείας διαπραγματεύσεις».

Είπε πως το Κουαρτέτο αναμένεται να συναντηθεί και να εκδώσει μία δήλωση με την οποία θα καλεί τόσο τους Παλαιστινίους όσο και τους Ισραηλινούς να προσέλθουν σε απευθείας συνομιλίες.

«Ελπίζουμε πως η δήλωση (του Κουαρτέτου) θα περιλαμβάνει τα σημαντικά σημεία που εμφανίστηκαν στη δήλωσή του το Μάρτιο», είπε ο Χαμάντ, προσθέτοντας πως “ζητήσαμε τα σημεία που αισθανόμαστε πως θα βοηθήσουν να προχωρήσουμε σε απευθείας διαπραγματεύσεις”.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Αμπάς έχει δηλώσει πως θα συμφωνήσει σε απευθείας συνομιλίες εάν αυτές βασίζονται στη δήλωση του κουαρτέτου της 19ης Μαρτίου, η οποία καλεί το Ισραήλ να σταματήσει όλες τις εποικιστικές δραστηριότητες στις κατεχόμενες περιοχές, περιλαμβανομένης της Ανατολικής Ιερουσαλήμ και της ούτω καλουμένης φυσικής ανάπτυξης, και καλεί τα μέρη να καταλήξουν σε ειρηνευτική συμφωνία μέσα σε 24 μήνες.

Ο Χαμάντ είπε πως η κυβέρνηση των ΗΠΑ φαίνεται έτοιμη να αποδεχθεί μία δήλωση του Κουαρτέτου η οποία θα καλεί και τα δύο μέρη να αρχίσουν απευθείας συνομιλίες. Είπε πως ο Ντέιβιντ Χιλ, βοηθός του ειδικού απεσταλμένου των ΗΠΑ Τζορτζ Μίτσελ, μπορεί να διαβιβάσει την απάντηση των ΗΠΑ στον Αμπάς την Κυριακή.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης