Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης η Λιβύη

Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης η Λιβύη
Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης κήρυξε τη Λιβύη το Γενικό Εθνικό Κονγκρέσο, το λιβυκό κοινοβούλιο, μετά τις συγκρούσεις που σημειώθηκαν στα νότια και τις εντεινόμενες φήμες ότι στις ταραχές εμπλέκονται υποστηρικτές του καθεστώτος του Μουαμάρ Καντάφι.

Το Κονγκρέσο έλαβε την απόφαση αυτή σε έκτακτη συνεδρίασή του με αποκλειστικό αντικείμενο συζήτησης την κατάσταση στη Σέμπχα, στα νότια, όπου εδώ και πολλές ημέρες σημειώνονται συγκρούσεις μεταξύ διαφόρων φυλών, όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Άλι Ζεϊντάν.

Οι συγκρούσεις ξανάρχισαν και σήμερα, έπειτα από αρκετές ημέρες σχετικής ηρεμίας, όταν μια ένοπλη ομάδα έθεσε υπό τον έλεγχό της μια στρατιωτική βάση στην περιοχή αυτή. Σύμφωνα με τοπικές πηγές, η ομάδα αυτή αποτελείται από υποστηρικτές του παλαιού καθεστώτος οι οποίοι προσπαθούν να επωφεληθούν από τα ελλιπή μέτρα ασφαλείας στην πόλη.

Το βράδυ του Σαββάτου, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας Αμπντεραζάκ αλ Σεμπάχι είπε ότι ο στρατός έχει ανακαταλάβει τη στρατιωτική βάση του Ταμενχάντ. Πρόσθεσε ότι οι στρατιώτες καταδιώκουν τους ενόπλους που προσπαθούν να διαφύγουν στην έρημο και έκανε λόγο για «αεροπορικές επιδρομές» εναντίον «ορισμένων στόχων», χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

«Τους ξέρουμε και θα τους κυνηγήσουμε όπου κι αν πάνε» διεμήνυσε αναφερόμενος στους ενόπλους.

Στους ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης κυκλοφορούν πολλές φήμες που κάνουν λόγο για εμφάνιση υποστηρικτών του καθεστώτος του Καντάφι σε ορισμένες πόλεις δυτικά της Τρίπολης, όπως στην Ουερσεφάνα και το Αλ-Ατζίλετ. Στο Facebook αναρτήθηκαν και σχετικές φωτογραφίες, η αυθεντικότητα των οποίων δεν είναι δυνατόν να εξακριβωθεί.

Ο Ζεϊντάν προειδοποίησε ότι οι φήμες έχουν ως στόχο «να προκαλέσουν κρίση στη χώρα» και διαβεβαίωσε ότι η κατάσταση είναι υπό έλεγχο στη Σέμπχα, καθώς οι ένοπλοι δεν ελέγχουν την πόλη, ούτε το πολιτικό αεροδρόμιο. Ανακοίνωσε επίσης ότι θα σταλούν στην πόλη αυτή ενισχύσεις, ομάδες αποτελούμενες από πρώην αντάρτες.

Καθώς στη Λιβύη δεν υπάρχει επαγγελματικός στρατός, οι Αρχές καταφεύγουν συχνά στους πρώην αντάρτες που πολέμησαν και ανέτρεψαν το καθεστώς του Καντάφι, τον Οκτώβριο του 2011, ζητώντας τους να αποκαταστήσουν την τάξη.

Τελευταία ενημέρωση: Σάββατο, 18 Ιανουαρίου 2014, 22:30