Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης το Ακαπούλκο

Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 18 Σεπτεμβρίου 2013, 14:19
Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης το Ακαπούλκο
Συνεχίστηκαν οι εμπορικές και οι στρατιωτικές πτήσεις κατά την διάρκεια της νύχτας για την απομάκρυνση χιλιάδων τουριστών από το Ακαπούλκο, το θέρετρο του Μεξικού που επλήγη από σφοδρότατες καταιγίδες οι οποίες έχουν στοιχίσει την ζωή σε δεκάδες ανθρώπους.

Ο υπουργός Εσωτερικών, Μιγκέλ Άνχελ Οσόριο Τσονγκ, έκανε χθες το βράδυ λόγο για 47 νεκρούς, όλους μεξικανικής υπηκοότητας, στη διάρκεια των τεσσάρων διαδοχικών ημερών με καταιγίδες που σάρωσαν τις παραλιακές περιφέρειες του Κόλπου του Μεξικού (ανατολικά) και του Ειρηνικού (δυτικά). Σύμφωνα με τον εθνικό Τύπο, ο Οσόριο ανακοίνωσε ένα νέο απολογισμό με 57 νεκρούς.

Πανοραμική άποψη μίας συνοικίας της πόληςΟ κυκλώνας Ίνγκριντ και η τροπική καταιγίδα Μανουέλ που έπληξαν ταυτοχρόνως το Μεξικό, ο ένας από τον Κόλπο του Μεξικού και η άλλη από τον Ειρηνικό, διαλύονται σταδιακά, όμως η κατάσταση έκτακτης ανάγκης συνεχίζεται, σύμφωνα με τις αρχές, σε πολιτείες όπως η Γκερέρο (νότιο Μεξικό) και η Βερακρούς (ανατολικό Μεξικό).

Σχεδόν το μισό Ακαπούλκο, μια πόλη 680.000 κατοίκων, βρίσκεται κάτω από το νερό, ιδιαίτερα οι φτωχότερες περιοχές της περιφέρειας και η συνοικία Πούντα Ντιαμάντε, μια ζώνη με ξενοδοχεία όπου τα νερά έφτασαν σε ύψος τριών μέτρων. Στη ζώνη αυτή εκατοντάδες άνθρωποι επιδόθηκαν σε λεηλασίες εμπορικών κέντρων, παίρνοντας τρόφιμα, οικιακές συσκευές και στρώματα. «Δεν μπορούμε να τους συγκρατήσουμε», δήλωσε ένας στρατιώτης που συμμετείχε σε επιχειρήσεις ασφαλείας.

Σκηνικό αποκάλυψης στην ακτογραμμήΕκτός από τον στρατό, στοιχεία της ομοσπονδιακής αστυνομίας αναπτύχθηκαν επίσης στην πόλη αυτή, η οποία πλήττεται εδώ και πολλά χρόνια από ένα κύμα βίας που αποδίδεται στους λαθρεμπόρους ναρκωτικών. Το τέρμιναλ του διεθνούς αεροδρομίου του Ακαπούλκο έχει πλημμυρίσει και οι οδικές έξοδοι από την πόλη έχουν αποκλειστεί υποχρεώνοντας 40.000 τουρίστες να παραμείνουν αναγκαστικά στο λιμάνι αυτό του Ειρηνικού.

Ο σύλλογος των ξενοδόχων του Ακαπούλκο δεσμεύθηκε να προσφέρει δωρεάν διαμονή μέχρι και σήμερα στους περίπου 15.000 ως 20.000 πελάτες του που έχουν αποκλειστεί. Όμως πολλοί από αυτούς προτιμούν τα αυτοσχέδια καταφύγια, παρά τις κακές συνθήκες, ώστε να βρίσκονται πιο κοντά στις προσβάσεις προς τις τρεις αεροπορικές εταιρείες που, μαζί με τις στρατιωτικές πτήσεις, απομάκρυναν ήδη χθες πολλές εκατοντάδες τουρίστες.

Οι εναέρια σύνδεση με την μεξικανική πρωτεύουσα γίνονται απ' ευθείας από την πίστα του διεθνούς αεροδρομίου του Ακαπούλκο - οι πύργοι ελέγχου του οποίου δεν λειτουργούν - ενώ το τέρμιναλ των επιβατών δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί επειδή έχει πλημμυρίσει εντελώς, όπως και η ζώνη στάθμευσης.

Διαβάστε επίσης: Πλημμύρες «σαρώνουν» το Ακαπούλκο


Πηγή: ΑΠΕ
Φωτογραφίες:

Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 18 Σεπτεμβρίου 2013, 14:45