Φιλοευρωπαίοι διαδηλωτές συγκεντρώνονται έξω από το Κοινοβούλιο στο Κίεβο, όπου θα συζητηθεί σήμερα πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης, ενώ άλλοι κατευθύνονται προς την έδρα της κυβέρνησης, η οποία έχει αποκλειστεί από χθες το πρωί από διαδηλωτές. Κι όλα αυτά, ενώ εκατοντάδες άνθρωποι διανυκτέρευσαν και χθες στην Πλατεία της Ανεξαρτησίας.

Πολλοί από τους διαδηλωτές φορούν κόκκινα γιλέκα, που είναι το χρώμα του κόμματος της αντιπολίτευσης Ούνταρ του Βιτάλι Κλίτσκο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η απόφαση του προέδρου της Ουκρανίας Βίκτορ Γιανουκόβιτς να μην υπογράψει τη συμφωνία σύνδεσης με την Ευρωπαϊκή Ένωση και να διατηρήσει τη θέση της χώρας ως «δορυφόρου» της Ρωσίας προκάλεσε μαζικό κίνημα διαμαρτυρίας ανάλογο με την Πορτοκαλί Επανάσταση το 2004, που έφερε στην εξουσία τις δυνάμεις της φιλοευρωπαϊκής αντιπολίτευσης.

Ο πρωθυπουργός της Ουκρανίας Μίκολα Αζαρόφ χαρακτήρισε χθες ως «πραξικόπημα» τις μαζικές εκδηλώσεις διαμαρτυρίας στο Κίεβο. «Αυτό που συμβαίνει έχει τα χαρακτηριστικά πραξικοπήματος. Είναι πολύ σοβαρό. Επιδεικνύουμε υπομονή, αλλά δεν θέλουμε οι εταίροι μας να θεωρήσουν ότι όλα επιτρέπονται» δήλωσε κατά τη διάρκεια συνάντησής του με τους πρέσβεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, των ΗΠΑ και του Καναδά, σύμφωνα με τα ουκρανικά ΜΜΕ.

Ο Μίκολα Αζαρόφ ανέφερε επίσης ότι προετοιμάζεται επίθεση κατά του Κοινοβουλίου, χωρίς να δώσει διευκρινίσεις. «Οποιαδήποτε κακή ειρήνη είναι καλύτερη από έναν καλό πόλεμο» σχολίασε ο Βίκτορ Γιανουκόβιτς σε μια προσπάθεια να κατευνάσει τα πνεύματα στην Ουκρανία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Από τη Μόσχα, ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, ο οποίος έπαιξε τον κυρίαρχο ρόλο στην απόφαση του Κιέβου να αρνηθεί την υπογραφή της συμφωνίας σύνδεσης με την Ευρωπαϊκή Ένωση, υποστήριξε ότι οι διαδηλώσεις έχουν οργανωθεί «από το εξωτερικό» και ότι «μοιάζουν περισσότερο με πογκρόμ παρά με επανάσταση». «Βλέπουμε πως εμπλέκονται ομάδες που είναι καλά οργανωμένες. Πρόκειται για απόπειρα αποσταθεροποίησης της νόμιμης ηγεσίας» είπε.

Απαντώντας στις δηλώσεις του πρωθυπουργού της Ουκρανίας, ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι δεν πρόκειται για απόπειρα κατάληψης της εξουσίας αλλά για ειρηνικές διαδηλώσεις που καταστέλλονται βάναυσα. «Φυσικά, δεν θεωρούμε τις ειρηνικές διαδηλώσεις πραξικοπήματα. Η βία που χρησιμοποίησαν οι Αρχές κατά των ειρηνικών διαδηλωτών το πρωί του Σαββάτου στο Κίεβο δεν είναι αποδεκτή» δήλωσε ο Τζέι Κάρνεϊ, εκπρόσωπος του προέδρου των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα.

Πηγή: ΑΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης